ЦСКА се е заел с осъществяването на още един сериозен инфраструктурен проект освен предстоящата реконструкция на стадион „Българска армия“, твърди „Тема Спорт“. Червените планират да изградят чисто нов тренировъчен комплекс в София, като вече са набелязали и място, където това да се случи, и се водят преговори за придобиването му.

Идеята е базата да се ползва за нуждите на детско-юношеската школа и да представлява доста по-модерна версия на „Червено знаме“, разрушен през 2010 г. за построяването на най-голямата спортна зала у нас „Арена София“.

Комплексът, на който са израснали много от големите спортни легенди на ЦСКА, към онази дата разполагаше със затревен футболен стадион с една централна трибуна, маломерен терен на сгурия, волейболна зала, административна сграда, няколко помощни съоръжения, два външни плувни басейна, кула за скокове, закрит плувен басейн с олимпийски размери, трамплини, тенис корт, фитнес, сауна и хотел. Използваше се от ДЮШ на ФК ЦСКА, ВК ЦСКА и от плувните отбори на ОСК ЦСКА. Сега единственият работещ обект от комплекса е волейболната зала „Васил Симов“, а базата е собственост на държавната фирма „Сердика спортни имоти“.

ЦСКА планира да изгради няколко терена с нормални размери и изкуствена настилка, както и общежитие за децата, които не са от София. Към момента много от тях живеят на хотел в столицата и се налага всеки ден да пътуват по няколко часа за училище и тренировка.

Както е известно, заниманията на голяма част от червената школа се провеждат на игрищата пред стадион „Българска армия“. Съвсем скоро обаче това няма да е възможно, тъй като ще започне подготовка за реконструкция на съоръжението. Юношите на ЦСКА ще се преместят на общо три локации – терените на ВТУ “Тодор Каблешков” в квартал “Слатина” (по-известни като ПЖИ-то), тренировъчните игрища зад фитнес център “Ситняково”, които се намират и в непосредствена близост до парка на Военната академия, както и спортен комплекс „Бонсист“ в Студентски град. Именно там някои от отборите може да играят и мачовете си от първенствата на БФС.

Всички тези варианти обаче ще са временни, докато върви работата по изграждането на въпросния нов тренировъчен комплекс. Оптимистичните нагласи в Борисовата градина са, че това ще отнеме около две години. Когато базата е готова, там ще се премести цялата школа на ЦСКА с изключение на втория отбор. Дубълът ще остане в Панчарево, където ще се готви и представителният тим.

Новите изкуствени терени ще могат да приемат мачове от елитните юношески първенства. Нещо, което в момента е невъзможно на игрищата пред „Армията“ заради малките им размери и амортизирано състояние.

Припомняме, че преди в ЦСКА имаха идея цялата школа да се премести на клубната база в Панчарево. Тя обаче е неосъществима, тъй като, от една страна, там няма достатъчно терени, а от друга, локацията не е благоприятна за децата от по-малките набори, които трябва да бъдат водени на тренировка от своите родители или да пътуват с градския транспорт. Освен това отдалечеността от София не е плюс за изграждането на общежитие.

На пространството пред „Армията“ пък вече никога няма да има терени. То ще бъде върнато на парковата среда в Борисовата градина, след като в следващите две години, докато трае реконструкцията, ще е неизползваемо. След това пък би останал проблемът с отдалечеността за някои деца и ограничението за автомобили около стадиона. А освен това би се налагало тренировъчните занимания да бъдат преустановявани в дните, когато на „Армията“ има събития. Всички тези фактори са натежали при вземането на голямото решение за изграждане на чисто нова база за школата на ЦСКА.