При победата на ЦСКА над Локомотив Сф в изминалия кръг с 1:0 в „Надежда“ един от главните герои за тима на Нестор Ел Маестро бе Густаво Бусато. Не, че пред неговата врата вреше и кипеше, но в този мач, както и в доста други, бразилецът се намеси, когато се налагаше и си свърши работата. А сухите му мрежи продължават да се трупат.

В „Надежда“ Бусато изигра 130-я си двубой за ЦСКА в Първа лига, а в него закръгли и срещите, в които не е допуснал гол. След успеха над Локо Сф те станаха 70. Въпрос на време е бразилецът да настигне легендата Георги Найденов, който е със 72. А Найденов ги е постигнал от далеч по-голямо количество мачове. Всъщност статистиката показва, че Бусато превъзхожда всички най-големи легенди на ЦСКА под рамката по един обективен показател, който всъщност е и най-важният, а именно допускането на голове, пише „Мач Телеграф“.

И понеже самата бройка не е достатъчно показателна, най-обективното е да се види колко са попаденията, които са пускали най-големите вратари в историята на клуба средно на мач. Освен Бусато бройката от 130 шампионатни срещи под рамката на ЦСКА са достигали още само Георги Найденов, Стоян Йорданов, Йордан Филипов и Георги Велинов. Всеки от тях четиримата е получил средно по над 0,8 попадения на мач. Това е значително повече от Бусато, който до момента е средно с 0,63. А конкретно през настоящия сезон, има вече 14 сухи мрежи от 25 изиграни мача. Втори след него е Пламен Андреев с 13 от 23 мача.

Разбира се, с тези показатели не искаме да кажем, че Густаво Бусато е по-добър вратар от Георги Найденов, Стоян Йорданов, Йордан Филипов и Джони Велинов. Всеки от тях е бил поне няколко пъти шампион на България, а Бусато до момента може да се похвали с една Купа на страната. Но пък е истина и това, че всеки от споменатите легенди е играл в много по-силен отбор на ЦСКА и с доста по-класни защитници пред него от тези, с които трябва да се справя бразилецът сега. Така че постиженията му не бива да се подценяват. Разбира се, че и той, както и всички останали, е правил грешки. През този сезон сбърка срещу Сепси в Европа, както и в края на миналия във фаталния за битката за титлата двубой с ЦСКА 1948. Но през този сезон поне засега показва нужната стабилност, която оставя "армейците" в борбата за титлата и до днес.

Показателите на вратарите с поне

130 шампионатни мача за ЦСКА:

 

Густаво Бусато

М СМ ДГ ДГСР

130 70 82 0,63

 

Георги Найденов*

М СМ ДГ ДГСР

177 72 147 0,83

Йордан Филипов

М СМ ДГ ДГСР

190 77 181 0,95

 

Стоян Йорданов

М СМ ДГ ДГСР

237 102 198 0,83

 

Георги Велинов

М СМ ДГ ДГСР

257 94 246 0,9

Легенда: М – Мачове, СМ – Сухи мрежи, ДГ – Допуснати голове, ДГСР – Допуснати голове средно на мач

*Статистиката на Георги Найденов не е на 100% сигурна, поради липса на пълни данни за всички мачове от 50-те години