Бившият халф Милен Петков е част от тима на ЦСКА, спечелил последния дубъл през далечната 1997 година, а след това носи и екипа на Черно море. Свързахме се с него преди решителния сблъсък между двата отбора, който може да определи и носителя на сребърните медали в първенството. Разговорът обаче започна с развръзката за титлата в Полша… Ето какво каза Петков пред “Тема Спорт”

 

Милене, едва ли сега най-големите ти вълнения са свързани с мача между ЦСКА и Черно море…

– (Смее се) Е, интересувам се, разбира се, макар че наистина си прав. Много повече ме свива сърцето за това какво ще стане в полската Екстракласа. В събота летя за Полша, за да присъствам на последния мач от първенството. Дано Шльонск на Алекс (б.а. – бранителят Алекс Петков е негов син) успее да стане шампион. Хубавото е, че другият претендент за титлата Ягелония играе с отбор, който се бори със зъби и нокти за оцеляването си, а съперникът на нашите (б.а. – в Шльонск е и Симеон Петров) Раков Честухова вече не се бори за нищо. Първенството в Полша е много интересно. През миналата година Ягелония и Шльонск завършиха съответно 14-и и 15-и, а сега решават кой ще е шампион. Стадионите са нови, красиви, пълни…

В същото време “Васил Левски” едва ли ще се напълни, а там се решава второто място. Предстои мач ЦСКА – Черно море, който освен за сребърните медали е решителен и за евроучастието, защото единият отива на бараж. Кой е фаворит?

– Двата отбора са с изравнени сили. Червените може би ще са по-облагодетелствани от фактора “домакинство”, но от друга страна, Черно море е доста по-ентусиазиран. При моряците настроението е доста по-приповдигнато. Вярвам, че победата над Лудогорец също ще налее допълнително самочувствие и увереност в играчите на Илиан Илиев и определено психологическото предимство е на тяхна страна.

Моряците вече се радваха след мача с Левски, че са си осигурили място на почетната стълбичка. Смяташ ли, че ще излязат по-освободени и това, че за ЦСКА победата е на всяка цена, може ли да изиграе лоша шега?

– Определено за ЦСКА мачът е с по-голям залог. Там очакванията са много по-големи и едва ли доскоро са си правили сметки, че е възможно да играят бараж, а това обърква плановете за лятна подготовка. Напрежението ще си каже думата, но в такива моменти се вижда класата и стойността на един отбор.

Като казах преди малко “лоша шега”, не смяташ ли, че победите на ЦСКА над Левски не ги заблудиха и това, че разчитаха Лудогорец да вземе купата, не ги отпусна?

– Много отбори си правеха криви сметки и разчитаха на нещо, а сега нямат време и възможност за пренастройка. Нямам идея какво са си мислели в ЦСКА след победите над Левски, но във футбола и в живота има едно правило, че всеки получава това, което е заслужил.

В ЦСКА неяснотите са много – играчите, много от които са с изтичащи договори все още не знаят бъдещето си, други вече са наясно, че си заминават, не се знае със сигурност кой ще е треньор през следващия сезон – как се отразява всичко това?

– Треньорският казус със сигурност не би трябвало да влияе на играчите, но определено неяснотата около бъдещето им може да окаже влияние. Този въпрос трябваше да е решен по-рано в ЦСКА, но явно има фактори, които не позволиха това да се случи.

Къде ще се реши сблъсъкът между ЦСКА и Черно море?

– Елементарно е – ще победи този, който вкара повече голове (смее се).

Но ЦСКА, в чиято селекция има един номинален централен нападател – Каранга няма да може да разчита на него, а в същото време Илиан Илиев има на разположение и Атанас Илиев, и Исмаил Иса, а вече и Уеслен…

– Двата отбора показаха, че могат да играят добре във фаза атака. Проблемите на ЦСКА са по-скоро в дефанзивен план, където моряците действат доста по-компактно и отборно. Не смятам, че липсата на Каранга ще се отрази значително, защото армейците разполагат и с други опции за голмайстор. Важно е как ще успеят да противодействат на прехода и атака на съперника.

В ЦСКА приключва поредна неуспешна година. Има смяна на собствеността. Какво очакваш от армейците през следващия сезон?

– Всичко, което ще кажа, е пожелателно. Надявам се, а и с това са свързани очакванията ми, да бъде изградена добра, правилно функционираща структура в клуба. Да се изчистят неяснотите и  всеки да носи отговорност за взетите решения и за действията си. Да има последователност и да се работи в посока изграждане на стабилен клуб и силен отбор.