Синдикът на фалиралия ЦСКА – Дора Милева, е подала вчера молба до съда за свикване на Общо събрание на кредиторите. На него ще се гласува дали да бъде заличено дружеството ПФК ЦСКА АД, каквото е предложението на синдика.

Това може да се случи единствено със съгласието на НАП, който продължава да е най-големият кредитор на ЦСКА. Предложението ще се приеме или отхвърли с обикновено мнозинство.

Ако над 50% от кредиторите гласуват “за” искането на г-жа Милева, то ЦСКА отива в историята.

Но така ще се даде възможност на желаещи да кандидатстват за името “ЦСКА”.

Сега има два футболни клуба, които претендират, че са ЦСКА – ЦСКА и ЦСКА 1948. Ако фалиралият армейски клуб бъде заличен, то законът позволява на въпросните отбори да стартират процедура по премахването от своите имена на тирета и цифри, оставяйки само с четирите букви.

Лошата новина е, че цялата тази операция ще отнеме значително време, пише Спортал. Първо съдът трябва да насрочи Общо събрание на кредиторите, срок за което няма. След това кредиторите трябва да гласуват “за” заличаване на фалиралото дружество. Ако нещата преминат по план, тогава ще има 12-месечен срок, в който всеки един кредитор може да обжалва решението за заличаване на ЦСКА. Едва след тези процедури е възможно да се използва името “ЦСКА”.

Междувременно се разбра, че кредитори на фалиралото дружество не са потърсили близо 200 000 лева от извършеното преди няколко години разпределение на парите след търга за активите и емблемата. Сред тях има както чужденци, така и българи. Въпросната сума седи в специална сметка и не може да бъде пипана.

Снимка: БГНЕС