ЦСКА се класира за плейофа на Лига Европа и е на два мача от групите на втория по престиж турнир в Европа, след като постигна измъчена победа с 2:1 над ирландския аматьорски тим Клифтънвил. Така с общ резултат 5:1 българският гранд се класира за плейофа и утре следобед ще научи съперника си в последното стъпало.

"Армейците" обаче разочароваха изключително много, тъй като до 86-та минута губеха с 0:1, а за капак и цяло второ полувреме играха с човек повече, след изгонването на Донъхи.


Противно на очакванията Клифтънвил поведе малко преди почивката след като Бойс се възползва от груба грешка в българската защита. ЦСКА стигна до две греди, но голът във вратата на домакините така и не падаше.


Все пак в самия край на втората част, Томи Костадинов вкара страхотен гол от дистанция, с което върна българския тим в играта, а две минути след него Маркиньос донесе победата и още точки в актива на България в евротурнирите.




Доста мудно започна мача, като след лекия домакински натиск ЦСКА успя да стигне до първия си по-сериозен удар. В 10-та минута Илиев успя да намери Маркиньос, който обаче стреля на метър от десния стълб.

Точно десет минути по-късно Маркиньос отново успя да стреля, след като пак бе изведен добре от Илиев, но пак не намери рамката на вратата. Малко след това и Делев опита късмета си и не бе далеч от истината, но Конъли успя да отрази в корнер.


В 34-та минута домакините имаха претенции за дузпа, след като видяха игра с ръка на Виданов в наказателното поле, но реферът Ляшкин не видя такава и си замълча.


На косъм от гола бе Делев в 40-та минута, когато дребничкият нападател стреля топовно и тресна гредата!


След тази прекрасна възможност обаче се стигна до нещо изключително нелогично. Клифтънвил поведе с 1:0. Аматьорският отбор успя да се разпише чрез Бойс, който се възползва от груба грешка в отбраната на българския тим.


След почивката ЦСКА доминираше изцяло, но пък бе все толкова безидеен. В 63-та минута задачата на "армейците" бе улеснена допълнително, след като Донъхи получи втори жълт катон за оспорване на оспорване на съдийско решение и българският тим остана с човек повече.


Въпреки това агонията в червено продължи. В 69-та минута влезлият като резерва Руи Мигел можеше да я прекрати, но изстрелът му с глава срещна десния стълб и домакините продължиха да водят в резултата.


Все пак ЦСКА успя да се спаси от резила, благодарение на влезлия като резерва Томи Костадинов, който успя да изравни в 86-та минута. Младокът вкара прекрасен гол от около 25 метра, пращайки топката точно в горния десен ъгъл на вратата.


Само две минути по-късно, дължащият много на червените Маркиньос се реваншира за слабия си мач, след като с глава успя да прати топката в мрежата на Клифтънвил за 2:1.


В последната минута на мача пък Руи Мигел показа това, което умее най-добре - да пропуска чисти положения. Само на три метра от вратата португалецът отново опита да разстреля някоя летяща високо птица, вместо да свърши работата си и да отбележи.


Клифтънвил - ЦСКА 1:2

1:0 Бойс (43)
1:1 Костадинов (86)
1:2 Маркиньос (88)

Клифтънвил: Конъли, Холанд, Макмълан, Хътън, Колдуел, Бойс, Катни (80, Патерсън), О'Конър (74, Смит), Донъхи, К. Скамел, Р. Скамел

ЦСКА: Караджов, Виданов, Попов, Акуаро, Янчев (66, Галчев), Маркиньос, Янев, Трифонов, Гранден, Илиев (59, Мигел), Делев (81, Костадинов)


Ако искате да изразите собствената си позиция по представянето на Левски, ЦСКА, Литекс и Берое в евротурнирите, изпратете вашия анализ в рубриката ни Читателски статии!