Лацио и Милан завършиха 0:0 в първи 1/2-финален мач от Купата на Италия, игран на стадион "Олимпико" в Рим.

"Орлите" бяха по-добрият отбор във Вечния град, но така и не успяха да преодолеят Джанлуиджи Донарума, който спаси всичко възможно. За отбелязване е, че повечето от ударите към него бяха от далечно разстояние, което допълнително го улесни.

Новата звезда на "росонерите" Кшищоф Пьонтек пък не успя да продължи фамозната си голова серия, която приключи със 7 попадения в 5 срещи. Едва за втори път полякът не се разписа с "червено-черния" екип, като предният случай беше в дебюта му при 0:0 с Наполи на "Сан Сиро", когато се появи като резерва и игра 20 минути.

Реваншът между двата отбора ще се играе на 24 април, а утре вече Фиорентина посреща Аталанта в другата 1/2-финална двойка. 


Чиро Иммобиле и Хоакин Корея поведоха атаката на Лацио в схема 3-5-2. В защита действаха Франческо Ачерби и наскоро възстановените Бастос и Петрик Габарон, които не са сред твърдите титуляри на Симоне Индзаги.

Срещу тях Дженаро Гатузо противопостави головата машина Кшищоф Пьонтек, Сусо и Фабио Борини. Диего Лаксалт започна като ляво бранител, отдясно игра Давиде Калабрия.

Двата отбора започнаха мача на "Олимпико" предпазливо и до 20-ата минута играта се развиваше в средата на терена, като гостите имаха леко надмощие при владеенето на топката. До този момент нямаше отправен нито един удар към двете врати и най-интересното положение беше солова акция на Чиро Иммобиле, който беше спрян от защитата на "росонерите".

След това двубоят се оживи и първият изстрел дойде в 25-ата минута, когато Патрик Габарон се опита да изненада Джанлуиджи Донарума от дистанция, но топката премина на сантиметри от дясната греда. "Орлите" създадоха още едно опасно положение секунди по-късно. Ромуло беше изведен с дълъг пас и овладя на гърди, но спирането му не беше добро. Алесио Романьоли се възползва и изчисти. Кълбото обаче попадна право в Иммобиле, който фронтално срещу голлинията го прати в аут.

До този момент защитата на Лацио заслужаваше сериозно признание, защото тотално обезличи Кшищоф Пьонтек, който беше незабележим. След малко повече от половин час игра Сергей Милинкович-Савич отправи снаряд, който профуча в опасна близост от целта. Римляните продължиха да са по-напористи и после и мерникът на Марко Пароло изневери.

Лукас Лейва също се присъедини към общия хор и опита да изненада Донарума отдалеч. Бившият халф на Ливърпул поне уцели вратата, но право в ръцете на стража. Милан отправи първия си шут чак в 42-ата минута чрез резервата Хакан Чалханоглу. Турчинът обаче не затрудни скучаещия Томас Стракоша.

5 минути след подновяването на играта пред Пьонтек най-накрая се откри шанс. Полякът получи топката отдясно, но ударът му беше блокиран. Лацио отговори чрез Милинкович-Савич, който засече с глава, но в аут. В 63-ата минута Лейва стреля от дистанция, но Донарума улови без проблеми. По-късно Хоакин Корея стреля по диагонала, но отново вратарят на Милан спаси.

Домакините продължиха да изпитват сериозни трудности с добре подредената защита на Милан и разчитаха основно на изстрели от дистанция. В 72-ат минута Ромуло опита да изненада Донарума, който за сетен път беше на мястото си. В 80-ата минута Иммобиле беше изведен очи в очи с вратаря, прехвърли го, но този път гредата спаси гостите. При атаката имаше и засада, която беше маркирана с известно закъснение.

До края не падна гол и мачът завърши 0:0. 

Лацио – Милан 0:0

Голмайстори: няма 

Лацио: Стракоша, Ачерби, Патрич, Бащош, Пароло (74-Алберто), Лейва, Милинкович-Савич, Лулич, Ромуло (90-Мурашич), Иммобиле (81-Кайседо), Корея
Треньор: Симоне Индзаги

Милан: Донарума, Калабрия, Мусакио, Романьоли, Лаксалт, Кесие (29-Чалханоглу), Бакайоко, Пакета (86-Билия), Сусо (73-Кастийехо), Пьонтек, Борини
Треньор: Дженаро Гатузо

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Даниеле Орсато
Жълти картони: Пароло, Партик (Лацио); Романьоли, Калабрия, Донарума (Милан)