Милан сложи край на мечтите на Лацио за първа титла от 2000 година насам, след като разби "орлите" с 3:0 насред Рим в голямото дерби от 30-ия кръг на Серия "А".

"Росонерите" се наложиха напълно заслужено на "Олимпико", а много силен мач направи Златан Ибрахимович. Шведската звезда асистира на Хакан Чалханоглу, който откри резултата, по-късно вкара от дузпа за 2:0. Също така негово попадение беше отменено за засада.

Същата съдба имаше и Мануел Лазари малко след подновяването на играта, с което Лацио пропусна да се върне в мача. Малко по-късно Анте Ребич сложи точка на спора с трети гол за Милан.

Така "червено-черните" събраха 46 т. и се намират на 6-то място в класирането. "Орлите" вече изостават на 7 т. от хегемона Ювентус и едва ли ще успят да съкратят пасива и торинци са все по-близо до девета поредна титла на Италия. 


В отсъствието на Чиро Иммобиле и Фелипе Кайседо, атаката на Лацио поведоха Луис Алберто и Хоакин Кореа. Мястото на Алберто в халфовата линия зае възстановеният Лукаш Лейва. Това пък даде повече свобода в средата на терена на Сергей Милинкович-Савич.

Стефано Пиоли направи четири промени от равенството 2:2 със СПАЛ във Ферара. Златан Ибрахимович смени Анте Ребич на върха на атаката, а младият белгиец Алексис Салемакерс зае мястото на Сами Кастийехо, който е с контузия. Джакомо Бонавентура беше предпочетен пред Лукас Пакета, Андреа Конти започна вместо Давиде Калабрия.

Милан започна мача по-добре и бързо напипа ритъма си на игра, докато Лацио определено не се чувстваше комфортно с променената атака. И резултатът беше открит в 23-та минута от гостите. Златан Ибрахимович намери Хакан Чалханоглу, който се завъртя и с фамозен удар матира вратаря за 1:0!

Лацио се опита да наложи натиск, но в 32-ата минута гол на Ибра беше отменен за засада. 120 секунди по-късно вече нямаше какво да помогне на римляните. Тогава Стефан Раду игра с ръка в наказателното поле и главният съдия Джанпаоло Калварезе отсъди дузпа. Зад топката застана Ибрахимович, който с шут в долния ляв ъгъл не остави шансове на Томас Стракоша – 2:0 за Милан!

В самия край на полувремето Луис Алберто опита трудно изпълнение от границата на наказателното поле, но топката премина встрани от лявата греда. След почивката Лацио изглеждаше по-опасен в предни позиции и в 53-ата минута Мануел Лазари се разписа след брилянтна контра. Попадението обаче беше отменено за засада.

Малко по-късно Джакомо Бонавентура шутира от границата на наказателното поле, но покрай левия страничен стълб. В 59-ата минута "росонерите" сложиха точка на спора в дербито. Бонавентура с отличен пас намери резервата Анте Ребич, Патрик закъсня и за нападателя не остана друго, освен да се разпише за 3:0!

В 69-ата минута Тео Ернандес пропусна да направи резила на Лацио пълен. Той излезе очи в очи със Стракоша, но ударът му не беше добър и вратарят изби. В 81-ата минута крайният защитник отново се озова на чиста позиция, след като се освободи от пазача си в наказателното поле, но този път изстрелът му излезе в аут, защото подходи лежерно.

В 88-ата минута Денис Вавро засече от движение, но над вратата. До края не падна нов гол и Милан спечели мача напълно заслужено.  

Лацио – Милан 0:3

Голмайстори: 0:1 Чалханоглу (23), 0:2 Ибрахимович (34-д), 0:3 Ребич (53)

Лацио: Стракоша, Патрик, Ачерби, Раду (55-Вавро), Ладзари, Милинкович-Савич (67-Андерсон), Лейва (46-Адекание), Пароло, Джони (55-Лукаку), Алберто, Кореа (64-Каталди)
Треньор: Симоне Индзаги

Милан: Донарума, Конти (72-Калабрия), Кяер, Романьоли, Ернандес, Кесиe (86-Билия), Бенасер, Салемакерс, Чалханоглу, Бонавентура (72-Крунич), Ибрахимович (46-Ребич)
Треньор: Стефано Пиоли

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Джанпаоло Калварезе
Жълти картони: Лукаку (Лацио); Пакета (Милан)