Милан победи Болоня с респектиращото 5:1 в двубой от 34-ия кръг на италианската Серия А, игран на стадион "Джузепе Меаца".

Футболистите на треньора Стефано Пиоли продължават серията си от добри мачове и тази вечер с лекота се справиха с противника, като след по-малко от половин час вече водеха убедително с голове на Алексис Салемакерс (10') и Хакан Чалханоглу (24'). Все пак в края на първото полувреме Такехиро Томиясу (45') върна едно попадение.

Въпреки инкасирания гол, домакините продължиха да играят с настроение и през втората част те отново дръпнаха в резултата, благодарение на Исмаел Бенасер (49') и Анте Ребич (57'). В края на мача Давиде Калабрия (90+2') оформи крайния резултат

Така Милан се изкачи на 6-ото място в класирането на първенството с актив от 56 точки. "Росонерите" са на една точка от заветното пето място, което дава право на директно участие в Лига Европа. Там се намира Рома, който обаче може да дръпне, ако утре победи Интер. Наполи също е в борбата за втория по сила клубен турнир. Ако утре "небесносините" се справят с Удинезе, ще се изравнят по точки с Милан. Болоня е на 10-о място с 43 пункта.


Домакините започнаха много агресивно срещата и заслужено поведоха в резултата още в 10-ата минута. Тео Ернандес демонстрира добър поглед и изведе по прекрасен начин Алексис Салемакерс на голова позиция. Футболистът запази хладнокръвие и прати топката в долния десен ъгъл на вратата.

В 14-ата минута Хакан Чалханоглу се възползва от пространството пред себе си в наказателното поле и отправи хубав изстрел. Топката летеше към десния ъгъл, но Лукаш Скорупски показа рефлекс и спаси.

В 24-ата минута именно вратарят направи нелепа грешка, която доведе до второ попадение в неговата врата. Притисната в собственото си поле, защитата на Болоня бе принудена да върне към Скорупски, който обаче не успя да изчисти добре и топката попадна в краката на Чалханоглу, който се намираше на точката на дузпата. Футболистът дръпна спусъка и опъна мрежата за 2:0.

В края на първото полувреме Такехиро Томиясу върна едно попадение. Футболистът демонстрира класа, след като се освободи от връхлитащите му защитници и отправи неспасяем удар от границата на пеналтерията.

През втората част "росонерите" бързо убиха надеждите на гостите за нещо повече в мача, след като Исмаел Бенасер се разписа в 49-ата минута. Футболистът нахлу в наказателното поле и шутира. Топката леко рикошира в крака на Данило, което бе достатъчно за да премине покрай плонжа на Скорупски.

В 57-ата минута Златан Ибрахимович пусна добър извеждащ пас към Анте Ребич, който напредна и с премерен диагонален изстрел успя да опъне противниковата мрежа - 4:1. 

В 65-ата минута Защитата на Болоня заспа и изпусна Тео Ернандес и той стреля от границата на наказателното поле. Топката обаче премина на косъм от десния страничен стълб.

В 77-ата минута се получи любопитна ситуация. Каяер върна към Джанлуиджи Донарума по земя. От това се възползва Андри Фанар Балдурсон, който бе на сантиметри от това да овладее кълбото. Донарума обаче го изпревари, но игра с ръце и по този повод съдията Давиде Маса отсъди непряк свободен удар в опасна близост. Федерико Сантандер застана зад топката, но нацели гъстонаселената стена пред вратата.

През следващите минути домакините укротиха темпото, контолирайки случващото се на терена с къси пасове помежду им. Това позволи на Стефано Пиоли да си позволи да пусне младия Лоренцо Коломбо, за който това е официален дебют в първия отбор на "росонерите".

В добавеното време на срещата мълниеносна атака на домакините завърши с техничен изстрел на Давиде Калабрия, който получи прекрасно подаване от Рафаел Леао и оформи крайния резултат.

Милан - Болоня 5:1

Голмайстори: Алексис Салемакерс (10'), Хакан Чалханоглу (24'), Такехиро Томиясу (45'), Исмаел Бенасер (49'), Анте Ребич (57'), Давиде Калабрия (90+2')

Милан: Донарума, Калабрия, Кяер, Романьоли, Ернандес, Кеси, Бенасер (Билия 78'), Чалханоглу (Бонавентура 62'), Салемакерс (Крунич 62'), Ребич (Коломбо 82') Ибрахимович (Леао 62')
Треньор: Стефано Пиоли

Болоня: Скорупски, Томиясу (Мбайе 59'), Данило (Корбо 59'), Денсвил, Дайкс, Поли, Домингес (Балдурсон 60'), Сориано (Сванберг 75'), Орсолини (Олсен 75'), Сансоне, Сантандер
Треньор: Синиша Михайлович

Милано, стадион "Джузепе Меаца"
Съдия: Давиде Маса
Жълти картони: Кяер, Салемакерс (Милан); Сансоне (Болоня)