Често се задава въпросът: дали приносът на Златан Ибрахимович е по-голям в съблекалнята или на терена? Десет месеца по-късно отговорът е доста ясен - невъзможно е да се избере. И най-справедливо и демократично е да се определи петдесет на петдесет. Малко като въпроса за възрастта. Наистина ли сме сигурни, че е на 39? Възможно е в Миланело вместо ледените вани да имат плувният басейн Cocoon. Този, който връща на старите хора енергията им на двадесетгодишни. Разбира се, тези,които сега са на двадесет, наистина са поразени от подвизите на г-н Z.

Онзи ден след мача на „Дачия Арена“ Браим Диас (винаги е възхитително да се наблюдават прегръдките им, като испанецът едва достига до гърдите му) написа в Tуитър: „Зрител на първия ред на шоуто на Бенджамин Бътън“. Диого Далот, от друга страна, продължи богословската тенденция на шведа: „Бог Златан винаги е там“. Да, защото този Милан досега не бе успял да спечели три точки така, както го направи в Удине (2:1) благодарение на своя човек на провидението. Първо асистенция за Франк Кесие, с която бе отключена вратата на фриуланите, а след това и печелившото акробатично изпълнение, с което позволи да се прикрие грозното второ полувреме на росонерите в последните минути на един коварен и опасен мач.

  • Персонална опека

От друга страна, от големите шампионивинаги има нужда и те се използват, като със сигурност на горните етажи на ElliottManagementCorporation никой не се мръщи на нетните 7 милиона евро, дадени за заплата на г-н Z. Феноменалната задна ножица от Удине (доста често срещано изпълнение в репертоара на шведа), устремът към отдалечаващата се топка и накрая харпунирането йс движение от бойните изкуства (отново нищо ново). За окончателно разбиване на Удинезе беше необходимо нещо нестандартно, а не нормална игра и той беше единственият, който успя да се справи. Така Златан заби друго знаме по италианските терени, след като никога не бе отбелязвал в Удине и продължава да чупи рекорди. В този турнир вече има 7 гола в 4 мача, докато от завръщането си приросонерите е взел участие в 23 попадения в 22 срещи в Серия А. Персоналният му актив е 17 гола и 6 асистенции. И не само това, след рестрататой е играчът, който е взел участие в най-много голове в елита A - 19 (14 попадания и 5 асистенции).

Както винаги, що се отнася до него, цифрите са само един аспект. Онзи ден ДавидеКалабрия заяви, че разбира как страхотните играчи се подготвят за мачове благодарение на Златан. Което дава пример за всеки при всякакви обстоятелства. Просто вижте записа от мача срещу Удинезе след гола му в 83-ата минута – в определен момент той пазеше Родриго де Паул, който през второто полувреме се радваше на прекомерна свобода. Златан се постави зад линията на топката, за да помогне на съотборниците си, въпреки че последните десет минути от оспорван мач могат да бъдат доста изморителни за един 39-годишен.

  • Страст

В края на краищата Ибрахимович се шегува с възрастта си както винаги. „Ние сме млад отбор, по моя вина се повишава средната възраст. Това ме кара да се чувствам млад, през 2012 г. бях стар, а днес съм млад -усмихва се той. - Аз съм на 39, но изобщо не мисля за това. Това е само число, за мен всичко зависи от това как тренирам и как играя. И тренирам много и усилено, имам върховно самочувствие. Просто загрявам. Имаме много млади играчи, но аз съм там, за да поема върху себе си напрежението, харесва ми. Те просто трябва да мислят за работа и не трябва да сме доволни: трябва да сме по-гладни и по-гладни. Пиоли върши чудесна работа. Задната ножица? За мен това не беше труден гол“.

После се шегува с Малдини. „Сега казвам на Паоло, че трябва веднага да ме накара да подпиша договора, в противен случай няма да играя в следващия мач. Сега натискът отива върху него“.Но след това става сериозен: „Когато пристигнах, Милан искаше по-дълъг договор, но за да бъда честен със себе си, помолих да подпиша само за шестмесеца. Никой не трябваше да бъде недоволен. В края на сезона да видим как съм, не искам да вкарвам Милан в неудобна ситуация“.

  • Психически тест

И като говорим за Малдини, обърнете внимание на думите му към техническия директор преди мача срещу Удинезе. „Скудетото? Винаги съм бил амбициозен, не е забранено да мечтаете, дори ако целта е да прогресирате и да стигнете до Шампионската лига“. Топката преминава към Стефано Пиоли, който продължава максисерията без поражение и тя нарасна на 24 мача, като премина и през терен, който преди година представляваше началото на края на предшественика му Марко Джампаоло.

Този път обаче росонерите летят много високо. И докато обичайните туитове на Ибра са - „Защо да тичаш, когато можеш да летиш?“, треньорът на Милан коментира: „Трудна и сложнасреща, но ние вярвахме в успеха до края. Ние мислим мач за мач и целта ни е да подобрим миналогодишния си резултат (б.р. - 6-и). Отборът успя да преодолее някои трудни моменти, беше прекрасен психически тест. Ибра? Той се вписа в групата по отличен начин, комплиментите за Златан свършиха“.

Преди началото на сезона никой не очакваше чудеса от росонерите, но те са лидери, при това напълно заслужено. Докога ще се задържат на върха, никой не може да каже със сигурност, но със Златан Ибрахимович явно всички мечти са позволени.

 Марко ПАЗОТО „Гадзета дело спорт“, превод на в-к "Тема спорт"