Специя поднесе изненадата на 22-ия кръг в италианската Серия А. Новакът в Калчото тотално надигра лидера Милан и заслужено стигна до успеха на своя стадион "Алберто Пико".

Отборът на Винченцо Италиано беше по-добрият през целия мач, а "росонерите" така и не успяха да намерят отговор на действията на своя съперник. Попадения на Джулио Маджоре (56‘) и Симоне Бастони (67‘) през второто полувреме донесоха трите точки за отбора на Андрей Гълъбинов.

По този начин Специя взе сладък реванш за първия двубой помежду им през настоящия сезон, когато миланският гранд постигна убедителен успех на "Сан Сиро" с 3:0.

Отборът на Стефано Пиоли записва трета загуба в шампионата от началото на кампанията, а и трите поражения са дошли след Нова година.

За Специя това е втори пореден успех, като тимът се изкачи на 14-ата позиция в класирането и вече е на 9 точки от опасната зона.

"Росонерите" остават на първото място поне до утре, когато градският съперник Интер ще има възможността да ги измести от върха.


Домакините започнаха срещата по-агресивно и в 7-ата минута Емануел Джаси стреля с глава, но ударът се оказа твърде слаб, за да затрудни Донарума.

Натискът на Специя продължи, а малко по-късно стражът на "росонерите" показа страхотен рефлекс, след като отрази силен изстрел на Рикардо Сапонара.

Първият удар към Иван Проведел дойде в средата на първата част, когато Тео Ернандес стреля с глава, но топката мина покрай десния страничен стълб.

След като измина половин час игра Ибрахимович също опита да застраши противниковата врата след корнер, но и той не намери целта.

В 38-ата минута домакините организираха поредната си добра контраатака, която обаче завърши с блокиран изстрел на Естевес.

След почивката отново футболистите на Винченцо Италиано бяха по-активни и логично откриха резултата в 56-ата минута. Играчите на Специя добре взаимодействаха в наказателното поле, а в крайна сметка топката се озова в Маджоре, който на празна врата нямаше как да сбърка.

10 по-късно домакините шокираха Милан за втори път. След късо изпълнение на пряк свободен удар Симоне Бастони получи кълбото на границата на наказателното поле и моментално стреля в далечния ъгъл, като не остави никакви шансове за намеса на Джанлуиджи Донарума.

До края на двубоя Милан опита да притисне съперника си, но така и не намери пътя към вратата на Проведел. В добавеното време Манджукич опита удар с глава, но топката срещна външната част на мрежата.

Специя – Милан 2:0

Голмайстори:

1:0 – Маджоре 56‘

2:0 – Бастони 67‘

Специя: Проведел, Виняли, Исмайли, Ерлич, Бастони, Естевес, Ричи, Маджоре (Акампора – 83‘), Сапонара, Джaси, Агудело

Милан:  Дж. Донарума, Далот, Кяер (Томори – 64‘), Романьоли, Ернандес, Бенасер (Мейте – 64‘), Кесие, Салемакерс (Кастийехо – 83‘), Чалханоглу (Хауге – 83‘), Леао (Манджукич – 64‘) , Ибрахимович