Галерия

С два гола в рамките на три минути Милан победи с 2:1 Интер и се върна в битката за титлата в Серия "А".

"Дерби дела Мадонина" от 24-ия кръг на калчото беше напечено и "нерадзурите" играха доста по-добре през първото полувреме. На почивката шампионите се оттеглиха с гол аванс, дело на Иван Перишич в 38-ата минута.

През втората част Интер отново контролираше сблъсъка и не се виждаше как "росонерите" ще стигнат и до равенство. Но с две попадения на Оливие Жиру между 75-ата и 78-ата минута, Милан направи голям обрат и се върна в борбата за Скудетото.

Разликата между двата отбора вече е само точка в полза на Интер, който има и мач по-малко, отложено гостуване на Болоня. Наполи също може да се намеси в битката за златните медали, ако утре победи като гост Венеция.


Симоне Индзаги предпочете да заложи на Дензъл Дъмфрис пред Матео Дармиан на десния фланг. Бившият халф на Милан Хакан Чалханоглу застана зад нападателите Лаутаро Мартинес и Един Джеко, докато Алексис Санчес остана на пейката. Новото попълнение Фелипе Кайседо не беше в групата поради лек проблем в аддукторите. 

В отсъствието на Златан Ибрахимович и Анте Ребич, в предни позиции за Милан стартира Оливие Жиру. Зад него в ролята на атакуващ полузащитник Стефано Пиоло заложи на Франк Кесие, който се завърна след участие на Купата на Африка. По фланговете действаха Рафаел Леао и Алексис Салемакерс.

Преди "Дерби дела Мадонина" Милан търсеше задължителна победа, защото изоставаше на 4 точки от лидера Интер, който е и с мач по-малко. Но в последните 11 сблъсъка за първенство, "росонерите" имаха само един успех. Той дойде през есента на 2020 г. с 2:1. В останалите случаи "нерадзурите" се наложиха 6 пъти, равенствата бяха 4.

Освен това Интер влезе в дербито в далеч по-добра форма – 10 победи и 3 ремита в последните 13 мача, докато "червено-черните" допуснаха шокиращо поражение с 1:2 от Специя и после направиха 0:0 с Ювентус и позволиха на градския съперник да дръпне на върха.

И по-голямото напрежение върху Милан се пренесе и на терена. През първото полувреме Интер игра доста по-стабилно и още в 10-ата минута Дензъл Дъмфрис вкара с глава, но голът беше правилно отменен за засада по време на атаката. После Майк Менян улови шут на Марсело Брозович.

В средата на полувремето Николо Барела получи подаване на границата на наказателното поле и стреля. Топката обаче премина на сантиметри покрай лявата греда. В 28-ата минута Дъмфрис беше оставен да шутира от удобна позиция, но Менян внимаваше и изби.

"Росонерите" създадоха първата си опасност чак в 35-ата минута. Сандро Тонали отправи хубав удар в левия ъгъл, но Самир Ханданович отрази. При добавката пасивният до този момент Рафаел Леао можеше да вкара, но беше блокиран.

Така се стигна до 38-ата минута, когато Интер поведе. След центриране от корнер, защитата на Милан увисна и топката стигна до Иван Перишич. И хърватинът с удар по земя вкара петия си гол за сезона в калчото – 1:0!

До края на полувремето шампионите продължиха да диктуват събитията на терена и Менян се прояви като централен защитник. Вратарят напусна наказателното си поле и с рискована, но чудесна намеса, изчисти от краката на Хакан Чалханоглу. Впоследствие той улови изстрел на Един Джеко.

На почивката Стефано Пиоли пусна в игра Жуниор Месиас за сметка на Алексис Салемакерс и този ход за кратко раздвижи играта на "червено-черните" в предни позиции. Но опасните положения бяха кът и пред двете врати, като най-интересните бяха неуспешни опити за далечни удари на Тонали и Барела.

В 67-ата минута Чалханоглу опита да вкара директно от корнер, както стори срещу Рома на "Олимпико" в края на миналата година, но сега опитът му беше неуспешен. В 69-ата минута Перишич отново беше изпуснат след ъглов удар, но този път хърватинът не уцели вратата.

Милан нямаше намерения да се предава, въпреки че игра по-слабо от Интер и в 75-ата минута изравни резултата. Току-що появилият се на терена Алексис Санчес позволи топката му да бъде отнета. Последва контра, но Браим Диас се забави с удара и беше блокиран. Получи се рикошет в Алесандро Бастони и дебнещият Оливие Жиру с шпагат преодоля Ханданович за 1:1!

Само три минути по-късно Жиру направи пълен обрат. Ветеранът получи пас в наказателното поле, с невероятно отиграване преодоля Стефан де Врай и с удар с левия крак вкара за 2:1 за Милан! До края резултатът остана непроменен, въпреки че Тео Ернандес получи директен червен картон в добавеното време и Интер допусна първа домакинска загуба от 28 поредни мача в калчото.

Интер - Милан 1:2

1:0 Перишич (38), 1:2 Жиру (75, 78)

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай, Бастони (82-Дармиан), Дъмфрис, Барела, Брозович (82-Весино), Чалханоглу (73-Видал), Перишич (70-Димарко), Джеко, Лаутаро (70-Санчес)
Треньор: Симоне Индзаги

Милан: Менян, Калабрия, Калюлю, Романьоли, Ернандес, Тонали, Бенасер (80-Крунич), Салемакерс (46-Месиас), Кесие (58-Диас), Леао, Жиру
Треньор: Стефано Пиоли

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Марко Гуида
Жълти картони: Чалханоглу, Шкриняр (Интер); Романьоли, Диас, Бенасер, Крунич (Милан)
Червен картон: Ернандес 95' (Милан)