Дербитата на Милано не свършват тази година. Две от шампионата вече са в архива, като росонерите водят след „трите минути” на Жиру. Две предстоят на полуфиналите за Купата на Италия. И най-важното, без фиксирана дата, но вече неоспоримо е това за скудетото. Такава битка между миланскитe отбори не бе виждана отдавна, при това с агресивната намеса на Наполи. Моментната ситуация сочи: Милан 55, Интер 54, Наполи 53. Реалното класиране трябва да се актуализира с Болоня – Интер, който все още не е насрочен, но в момента рособлу не са непреодолимо препятствие. Индзаги може да постави стрелката на 57, а перспективата е предизвикателство до последно до 22 май, с оставащи 13 кръга. Какво шоу!

Програмата

Календарът обаче не е еднакъв за всички. На Милан предстоят 13 мача плюс двата полуфинала за купата. 15 срещи за три месеца, максимум 16 при достигане до финала. Или средно по 5 на месец. Интер е с 14 в първенството, двата полуфинала и поне два в ШЛ – минимум 18. Или повече при достигане до финала и Ливърпул се окаже по-малко страшен от очакваното. При всички случаи това са поне по 6 мача на месец. Марчело Липи, който винаги е достигал до края на първенствата и купите, казва, че да играеш за големи цели е вдъхновяващо и помага да печелиш. Интер има мотивация в излишък, но идваме от период, в който COVID-19 беляза последните 3 години, претрупан календар и мондиал през зимата. Умората може да се превърне в Х фактор.

Перспективата

Пиоли не подценява и не крие нищо. Малко вероятно е треньорът и щабът му да не са програмирали пътя до края. По начина, по който вървят Интер и Милан, те имат нужда от повече от тридесет точки (от 39 възможни). Утопия? Милан печели средно 2,2 точки на мач и с това темпо може да вземе 29. А ако накрая двата тима са с равен актив, титлата ще е за росонерите заради директните сблъсъци (1:1, 2:1).

Класирането

През март, когато вероятно ще има пауза за световните баражи, Милан играе срещу Салернитана, Удинезе, Емполи и Каляри. Това са възможни 12 т. при гостуване на Наполи, където и равенството ще е отличен резултат. За периода Интер може също да спечели толкова, но ще изразходва енергия за поне 180 минути срещу Ливърпул. 34-ият кръг може да се окаже ключов с Лацио – Милан и Интер – Рома. На „Олимпико” не е като на „Джузепе Меаца”. А 3 кръга по-рано нерадзурите гостуват на Ювентус. Да не забравяме, че Интер се нуждае от точка пред съгражданите. Последните четири кръга теоретично са по-благоприятни за нерадзурите, които срещат Удинезе, Емполи, Каляри и Самп, докато за росонерите се изправят срещу Фиорентина, Верона, Аталанта и Сасуоло. Така че Милан ще трябва първо да спечели възможно най-много точки дотогава. Интер е шампион, стабилен е и знае как да го направи. Но нищо не е свършило, докато не приключи.

Фабио Ликари, „Гадзета дело спорт”
Превод на "Тема спорт"