Милан продължава успешния си поход към първа титла на Италия от 2011 година насам, след като постигна шампионска победа с 1:0 срещу Наполи.

Единственият гол на стадион "Диего Армандо Марадона" вкара Оливие Жиру в 49-ата минута. Дербито от 28-ия кръг на Серия "А" беше нервно и футболният блясък и головите положения отстъпиха място пред твърдите влизания и грешките.

"Росонерите" стояха с една идея по-добре на терена и в крайна сметка заслужено ликуваха. Така възелът на върха в калчото продължава да се заплита. Милан вече еднолично оглавява таблицата с 60 точки, с две повече от Интер, който има мач по-малко. Наполи остава с 57 пункта, а от 4-та позиция дебне Ювентус с 53 т.

В следващия кръг Милан приема Емполи, докато хората на Лучано Спалети имат коварно гостуване на Верона, който миналия сезон ги лиши от участие в Шампионска лига след 1:1 в последния кръг.  


Треньорът на Наполи Лучано Спалети направи само една промяна в титулярния си състав от драматичната победа с 2:1 над Лацио в последния кръг на калчото. Станислас Лоботка зае мястото на Диего Деме, а Виктор Осимен поведе атаката. Той беше подпомаган от Матео Политано, Пьотър Жиелински и Лоренцо Инсиние. 

Стефано Пиоли смени четирима от титулярите си от равенството 0:0 с Интер през седмицата в първи 1/2-финален мач за Купата на Италия. Контузеният капитан Алесио Романьоли беше сменен от Пиер Калулу. Давиде Калабрия, Сандро Тонали и Жуниор Месиас заеха местата съответно на Алесандро Флоренци, Раде Крунич и Алексис Салемакерс. Златан Ибрахимович се завърна след контузия, но остана резерва за сметка на Оливие Жиру.

Двата отбора влязоха в дербито в непостоянна форма. Наполи имаше само една победа в последните си 5 мача във всички турнири, плюс една загуба и 3 равенства. Милан се намираше в серия от 3 последователни ремита, две от които в калчото и споменатото с Интер за Купата.

Важността на мача си пролича през първото полувреме, когато двата отбора действаха нервно, което се отрази и на головите положения на стадион "Диего Армандо Марадона". Интересни моменти не липсваха, но в никакъв случай не могат да се определят като 100%-ви.

В началото Наполи и Милан имаха претенции за дузпи за фаулове, съответно срещу Исмаел Бенасер и Виктор Осимен, но главният съдия Даниеле Орсато не ги уважи. В 19-ата минута Жуниор Месиас засече опасно с глава и Давид Оспина изби, но беше отсъдено нарушение в атака на Оливие Жиру.

После мерникът на Осимен изневери, а Оспина улови удар по земя на Рафаел Леао. Бързите атаки продължиха до края на полувремето, но вратарите така и нямаха много работа. Статистиката показваше едва един точен изстрел, дело на "росонерите" (плюс един неточен), при два неточни за Наполи.

Второто полувреме беше за Милан. В 49-ата минута, след редица карамболи, Давиде Калабрия стреля. Топката излизаше в аут, но Жиру демонстрира головия инстинкт, подложи крак и я прати във вратата за 1:0, за да вкара първия си гол в Италия извън Милано! Попадението вдъхнови "росонерите" и по-късно Оспина отрази коварно изпълнение на Бенасер.

В 76-ата минута Лучано Спалети изкара от игра Фабиан Руис за сметка на Дрис Мертенс в опит да предотврати загубата. Секунди по-късно Елиф Елмас можеше да изравни, но диагоналният му удар излезе в аут. През това време страстите се разгорещиха и Осимен и Тео Ернандес се хванаха за гушите и получиха жълти картони.

До края Спалети хвърли цялата си нападателна мощ в игра, но Милан оцеля, благодарение на добри намеси на Майк Менян. Дълбоко в добавеното време Алексис Салемакерс изпусна чисто положения. В крайна сметка резултатът остана непроменен и гостите постигнаха много важна победа.   

Наполи – Милан 0:1

Голмайстори: 0:1 Жиру (49)

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Рахмани, Кулибали, Руи, Фабиан (76-Мертенс), Лоботка (80-Лоботка), Политано (67-Унас), Жиелински (81-Ангиса), Инсиние (67-Елмас), Осимен
Треньор: Лучано Спалети

Милан: Менян, Калабрия (80-Флоренци), Томори, Калулу, Ернандес, Тонали (67-Крунич), Бенасер, Месиас (80-Салемакерс), Кесие, Леао (89-Ибрахимович), Жиру (67-Ребич)
Треньор: Стефано Пиоли

Неапол, ст.: "Диего Армандо Марадона"
Съдия: Даниеле Орсато
Жълти картони: Кулибали, Рахмани, Осимен, Унас (Наполи); Пиоли, Жиру, Ернандес, Менян, Флоренци (Милан)

Снимка: БГНЕС