Като в онази известна реклама, където е Милан, там е домът. Защото претъпканият „Меаца“, оцветен в червено-черно по повод победата над Фиорентина (1:0) миналия кръг, има своя ефект и е в състояние да изтласка младите дяволи до титлата. Но Милан на Пиоли знае как да се чувства като у дома си дори когато играе далеч от своя стадион. При класирането само при гостуванията росонерите имат 4 т. повече от Интер. Навън Милан е спечелил 40 от 51 възможни. Още една причина да очаква с оптимизъм неделния мач във Верона (21:45 часа, пряко по MAX SPORT 3). „Меаца“ ще прегърне дяволите на 15 май срещу Аталанта, а сезонът ще приключи в Реджо Емилия срещу Сасуоло. Поддържането на шампионско темпо далеч от дома може да се окаже решаващо оръжие в дербито за скудетото.

  • Почти перфектно

В Серия А лидерът не е губил от 17 януари, скандалното 1:2 срещу Специя и гаф на съдията Сера, не дал авантаж при гола на Месиас. Оттогава росонерите изиграха още 13 мача, без да бъдат огорчени. Далече от „Меаца“ серията стига до 20 ноември и 3:4 във Флоренция. Нокаутът на „Франки“ е единственият при гостуване. Когато пътува, Милан на Пиоли събира точки като сувенири, както бе срещу Наполи и Лацио.

През 2020/21 г. представянето навън беше изключително, 49 точки от 57, и послужи за балансиране на грешките у дома. Днес обаче Милан се научи да използва фактора „Меаца“. В този смисъл Пиоли и момчетата му няма за какво да завиждат на колегите си от останалите първенства. В голямата петорка само Манчестър Сити и Реал Мадрид се представиха по-добре, като спечелиха съответно две точки и една повече от 40-те на росонерите за по 17 визити. Шампионите на Германия и Франция, съответно Байерн и ПСЖ, са съответно с 35 и 32.

  • Часът на Леао

Успехите не са случайни, защото никой не е отбелязал повече голове от Милан като гост – 35, Сасуло е с 34, а на кота 33 са Интер, Наполи, Ювентус и Лацио. Разликата е още по-очевидна, ако разгледаме представянето на росонерите между домакинствата и визитите. У дома Милан бележи средно по 1,44 гола на мач, а навън – 2,05. Впечатляващ е приносът на Ибрахимович – 7 от общо 8-те му попадения са извън „Меаца“. Не всички голове обаче са еднакви: в това състезание, което е винаги на ръба, често хора, които не са свикнали да вкарват, като Бенасер, Тонали или Калабрия, насочват групата Пиоли в правилната посока. За да се отпуши извън „Меаца“, на Жиру му трябваше да мине 3/4 от кампанията, но последните му два гола бяха в Неапол и Рим.

От друга страна, Леао загуби нишката. През първата половина от сезона демократично разпредели головете си между домакинствата и гостуванията. През 2022 г. достигна до двуцифрена бройка – 10, но се разписва само на „Меаца“. Този Рафа, конкретен и студен както винаги, може би трябва да обърне курса сега, когато за скудетото са необходими голове и точки при гостуване. 180 минути за отпушване може да изглеждат малко, но Леао показа, че дори нищожен шанс му е достатъчен. Както в онзи следобед преди 2 години, когато му трябваха 7 секунди, за да се разпише. Мачът бе в Реджо Емилия, на 150 км от Милано, но изглеждаше сякаш е зад ъгъла…

Марко Фализи, „Гадзета дело спорт”, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС