Само 3 кръга делят Милан от скудетото, което клубът не е печелил от далечния сезон 2010/11. Тимът на Стефано Пиоли засега удържа първото място благодарение на своята стабилност в защита.

В последните мачове сухите мрежи станаха традиция, а лидерът в калчото няма нито един представител в Топ 10 на най-добрите голмайстори.

Росонери липсват и при десетимата най-добри асистенти. 35-годишният Жиру бележи рядко напоследък, а Ибрахимович е измъчван постоянно от контузии от началото на 2022-ра.

При това положение в атаката на Пиоли се появи нова голяма надежда с име и фамилия: Рафаел Леао. Роденият в Алмада (Португалия) през 1999 г. бивш футболист на Спортинг Лисабон и Лил донесе важната победа с 1:0 над Фиорентина на „Меаца“. След това се отличи с две асистенции при 3:1 над Верона.

Младият нападател се впусна в италианското си приключение през 2019 г., когато стъпваше в котела на неумолими очаквания. Озова се на „Меаца“ в бурен период, когато Марко Джампаоло бе уволнен още след 7-ия кръг, а Пиоли не бе посрещнат радушно от феновете. Придвижвайки се в бурни води, бележеше рядко през 2019/20.

През 2020/21 също не станахме свидетели на особено подобрение. Напрежението се увеличаваше, феновете недоволствата, а Леао приличаше на отегчен и откъснат от отбора хлапак. Все пак неговият талант винаги е бил видим за всички. Напомни на всички за огромния си потенциал, когато на 20 декември 2020 г. мина през половината отбор на Сасуоло и отбеляза най-бързия гол в цялата история на Серия А.

Треньорът Пиоли заложи на него и не загуби вяра. „Напомня ми на Тиери Анри, но Рафа трябва да следва своя собствен път. Изключителен играч, който може да се справи още по-добре. Не бива да спира, защото има качествата да стигне до най-високото в Европа и света”, отчете наставникът на росонерите, а Леао изпълни пророчеството.

С попадението си срещу виолетовите португалското крило се превърна във водещ голмайстор на Милан този сезон. Вече има 13 попадения във всички турнири, 10 от които в Серия А. Следва Жиру с 9 в първенството и 12 общо.

„Наистина сегашният Леао е фотокопие на ранния Анри. Има две предавки повече от останалите. Дори си приличат психически”, добави Алесио Такинарди, подкрепяйки думите на Пиоли.

„Рафаел наистина има огромен потенциал. Разполага с бързина, техника и визия за играта. Вижда неща, които другите не могат. Понякога обаче не интерпретира добре своите качества”, коментира Фабио Капело, а според Ариго Саки му липсва само постоянство, за да се превърне в истинска световна звезда.

Алберто Рубио, MARCA