Средна възраст на Милан 23 години и половина. И ако е вярно (както според легендата президентът на Реал Мадрид Сантяго Бернабеу твърди от върха на титлите си), че няма стари играчи и млади играчи, а само добри или не, също толкова е вярно, че бъдещето в отбраната на росонерите е подсигурено. Вратарят Майк Менян е на 26, Фикайо Toмори на 24 и Пиер Калюлю на 21, всичките привлечени на достъпни цени, в някои случаи (например Калюлю) със скромни заплати. Червено-черната стена е екологично устойчива: не е само въпрос на пари, а на производителност. Преди всичко за производителност. От 5 февруари, датата на обрата срещу Интер (2:1), което промени ситуацията на шампионата, Милан инкасира едва 6 гола. И само два в последните десет мача. Това се дължи на работата на всички във фаза защита, но и на постоянното представяне на централните бранители и вратаря.

Проблеми и решения

Когато Симон Кяер се контузи срещу Дженоа (3:0) на 1 декември, прогнозите бяха повече от мрачни. 33-годишният датчанин беше човекът на лятото във връзка с навременната ми намеса при инцидента с Кристиан Ериксен на Евро 2020, но преди всичко беше лидерът на отбраната. Ветеранът, способен да посрещне Томори и веднага да го запознае с италианския футбол, толкова различен и труден за един 23-годишен, който играеше твърде малко във Висшата лига. През януари 2021-ва йерархиите бързо се сменят: Фикайо изпреварва капитана Алесио Романьоли и става титуряр. А на 9 май отбеляза и първия си гол за росонерите при визитата на Ювентус (3:0).

Професори и студенти

Физика, способност за предвиждане, но и работа и прогрес. От друга страна, Томори е свикнал да учи: по време на локдауна заради пандемията той се възползва от наличното време и завърши бизнес мениджмънт. „Харесва ми да мисля, че винаги съм бил доста умен.“ Не само извън терена: подобрявайки се с професор Кяер, Томори също така стана добър учител за Пиер Калюлю. Французинът от типичен десен бек се превърна в агресивен и надежден централен защитник. Разбира се, не е имунизиран от грешки, но се старае.

Скорост

Ако има нещо, което учудва в Калюлю, това е скоростта му на реакция. Той е много млад, може и все още трябва да се развива, но напредъкът е поразителен. Пиер също изпревари капитана Романьоли в йерархията на треньора Стефано Пиоли. Благодарение на преливащата енергия и не само на това: Калюлю до Томори вече на свой ред стана професор по защита. На моменти трябва да се отчитат поривите и грешките, който не липсват. Но досега обаче средната му оценка е 6,36, по-добра от тази на Томори (6,33) и малко по-ниска от тази на Менян (6,37). И като стана дума за Майк, той сложи ръкавиците си върху резултата няколко пъти: само помислете за невероятното спасяване при 0:0 срещу Фиорентина, което запази резултата точно преди да падне голът на Леао.

Историите в известен смисъл са подобни, тези на играчите, които съставляват червено-черната стена. Менян бе посрещнат с доста скептицизъм, защото трябваше да замени Джиджо Донарума. Томори беше малко известен и млад английски защитник с 16 мача за Челси, като не вдъхваше доверие. А Калюлю беше изтеглен в центъра на отбраната, която остана без своя лидер Кяер. Всички те преминаха блестящо тестовете. В неделя при визитата на Сасуоло Милан няма да иска и няма да играе за равенство, дори и точка да е достатъчна. Щом нападателите знаят, че гърбът им е покрит, това вече е голямо предимство.

ДЕФАНЗИВНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА РОСОНЕРИТЕ

Най-малко допуснати голове – 31 (заедно с Наполи)
Най-малко допуснати голове през 2022 г. – 9
Най-много сухи мрежи – 17
Пет поредни домакинства без допуснат гол
Най-малко допуснати голове в последните 10 мача – 2

Винченцо Д’Анджело, „Гадзета дело спорт”
Превод на "Тема спорт"