Милан и Интер сътвориха шеметно "Дерби дела Мадонина", което шампионите спечелиха драматично с 3:2!

Сблъсъкът на "Джузепе Меаца" беше изпълнен с обрати, голове и напечени моменти, но в крайна сметка "росонерите" ликуваха.

В героя на вечерта се превърна Рафаел Леао, който вкара два гола във вратата на градския съперник и асистира на Оливие Жиру. Точни за Интер бяха Марсело Брозович, който откри резултата, и резервата Един Джеко.

Но "нерадзурите" изгубиха твърде много време, което се оказа решаващо за крайния изход на двубоя. Хората на Симоне Индзаги сякаш спряха да играят, след като поведоха и се събудиха чак след третия гол на Милан.

После Интер имаше своите шансове да стигне до равенство, но този път на сцената излезе Майк Менян, който спаси всичко възможно. С победата "червено-черните" събраха 11 точки след 5 кръга, докато Интер остава с 9 пункта, колкото има и Ювентус.

В следващия кръг Интер приема Торино, докато Милан гостува на Сампдория.  


Шарле Де Кетелере, Рафаел Леао и Оливие Жиру се изправиха срещу Лаутаро Мартинес, Хоакин Кореа и Хакан Чалханоглу в огненото дерби на Милано.

Градските съперници обраха всички отличия на Ботуша миналия сезон и се бориха за Скудетото до последния ден. В крайна сметка "росонерите" ликуваха за първи път от 11 години, докато "нерадзурите" спечелиха Купата и Суперкупата.

И двамата треньори имаха кадрови проблеми преди "Дерби дела Мадонина". Стефано Пиоли не можеше да разчита на Алесандро Флоренци, Раде Крунич, Анте Ребич и Златан Ибрахимович. Де Кетелере беше единственото ново попълнение за Милан в титулярния състав.

В лазарета на "синьо-черните" беше Ромелу Лукаку, но Симоне Индзаги заложи от 1-ата минута на Алесандро Бастони, който се отърси от симптомите на грип. Един Джеко остана на пейката.

Дербито започна на високо темпо, но в началото нямаше опасни положения. Напрежението обаче беше огромно и Тео Ернандес и Дензъл Дъмфрис влязоха в разправия и получиха жълти картони.

После добрият футбол взе превес над нервите и малко по-късно Марсело Брозович опита удар, който беше блокиран от Сандро Тонали. След това Алесандро Бастони можеше да си вкара автогол, нацелвайки напречната греда, но беше отсъдено и нарушение на Оливие Жиру срещу защитника.

Така се стигна до 21-ата минута, когато Интер поведе. Брозович беше изведен от Хоакин Корея, хърватският национал навлезе в наказателното поле и нанесе страхотен удар, с който не остави шансове на Майк Менян за 1:0!

Милан отговори малко по-късно, когато Жиру отправи изстрел след завъртане, но покрай целта. В 28-ата минута шампионите все пак изравниха. Хакан Чалханоглу загуби топката в средата на терена, Тонали подаде към Рафаел Леао в наказателното поле и звездата на "росонерите" с шут в далечния ъгъл матира Самир Ханданович за 1:1!

После Интер допускаше много грешки при изнасянето и пред Ханданович вреше и кипеше. Първо Тонали с превъзходен дълъг пас изведе Жиру, който засече от воле, но в аут. После вратарят улови удар на Тонали, секунди по-късно Ернандес отправи истински снаряд, който мина на милиметри от целта.

В 37-ата минута Шарле Де Кетеларе засече центриране на Исмаел Бенасер от корнер на близката греда, но не уцели вратата. 180 секунди по-късно Милан получи фаул на отлична позиция, но Тонали уцели стената.

Хората на Стефано Пиоли започнаха по-добре и второто полувреме. Още в неговото начало Тонали центрира от фаул, Ернандес засече с глава, но в аут. В 52-ата минута Чалханоглу опита специалитета си – изстрел от фаул на отлична позиция, но уцели стената.

Но това беше и единственият шанс на Интер в тези минути и след това Милан набързо и напълно заслужено вкара два гола. В 54-ата минута Леао свърши превъзходна работа с пробива си по фланга и паса към непокрития Жиру. И за голмайстор от класата на французина не беше проблем да преодолее Ханданович с удар в долния десен ъгъл – 2:1!

В 61-ата минута Леао отново беше под светлината на прожекторите. Той буквално сам си проправи път през цялата защита на Интер и с нисък удар не остави шансове на Ханданович, за да отбележи наистина забележителен гол – 3:1!

Резервите на Симоне Индзаги обаче се оказаха отлични и именно те изработиха втория гол за "синьо-черните", с което върнаха интригата. Появилият се минути по-рано Хенрих Мхитарян намери Матео Дармиан. Италианецът беше в добра стрелкова позиция, но видя Един Джеко, който влезе в игра заедно с арменеца. Босненецът получи подаване, укроти топката и с прецизен изстрел вкара за 2:3!

Драмата можеше да стане пълна малко по-късно, след като Лаутаро Мартинес се озова на чиста позиция, но не уцели вратата. След това аржентинецът засече хубаво с глава, този път Менян спаси. В 74-ата минута и Джеко пропусна да изравни, след като Менян спаси и неговото изпълнение. После се получи суматоха, ВАР прегледа положението за евентуална дузпа, но не бяха открити нередности.

В 77-ата минута "нерадзурите" пропиляха още една златна възможност да изравнят. Чалханоглу си освободи пространство и ударът му летеше към горния десен ъгъл. Но Менян блесна с ново спасяване, след което и гредата му помогна. 

До края така и не падна нов гол и Милан спечели две поредни дербита срещу Интер в калчото за първи път от 2011 г.

МиланИнтер 3:2

Голмайстори: 0:1 Брозович (21), 1:1 Леао (28), 2:1 Жиру (54), 3:1 Леао (61), 3:2 Джеко (67)

Милан: Менян, Калабрия (89-Кяер), Калюлю, Томори, Ернандес, Бенасер, Тонали (83-Побега), Месиас (73-Салемакерс), Де Кетеларе (63-Диас), Леао, Жиру (73-Ориги)
Треньор: Стефано Пиоли

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай (84-Д'Амброзио), Бастони (63-Димарко), Дъмфрис, Барела (63-Мхитарян), Брозович, Чалханоглу, Дармиан (84-Госенс), Мартинес, Корея (63-Джеко)
Треньор: Симоне Индзаги

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Даниеле Чифи
Жълти картони: Ернандес, Жиру, Де Кетеларе, Тонали, Леао (Милан); Дъмфрис (Интер)

Снимки: БГНЕС