Милан се класира за първи път от 9 години в елиминациите на Шампионската лига. Росонерите победиха с 4:0 у дома Залцбург в решаващия последен мач от група Е и завършиха на второто място с 10 точки – на 3 зад лидера Челси.

Два гола за италианския шампион заби Оливие Жиру. Той е първият играч на Милан с 2 гола в един мач от Шампионската лига откакто Робиньо го направи срещу Арсенал през 2012 г. Оливие Жиру е и най-възрастният играч участвал в поне 3 гола в един мач от Шампионската лига, откакто ОПТА измерва тази статистика (2004). Освен двата гола той асистира за другите две попадения - на Раде Крунич и Жуниор Месиас

За Залцбург остава утешението от третото място в групата. Австрийците финишират с 6 точки и ще играят в Лига Европа през пролетта.

Треньорът на Милан Стефано Пиоли се нуждаеше от реакция след разочароващата загуба с 1:2 от Торино в първенството. Медиите се чудеха дали той ще заложи на Браим Диас или на Шарл де Кетеларе, но Пиоли пусна титуляр Раде Крунич, а Анте Ребич получи позицията на фланга.

На Росонерите им стигаше и равенство, за да продължат на осминафиналите. Залцбург задължително трябваше да спечели.

Началото бе вихрено за Милан, който бе мощно подкрепян от публиката на „Сан Сиро“. Още в 3-ата минута домакините удариха гредата. Анте Ребич пресира съперника и отне топката, за да я подаде към Тео Ернанедс, който стреля силно с левачката, но нацели гредата.

Залцбург загатна, че не е дошъл да се предаде без бой. В 11-ата минута Кяер сбърка пред своето наказателно поле и подари топката на противника. Кяергор вече виждаше, как се превръща в герой, когато Томори го блокира.

След този уплах Милан поведе. Сандро Тонали центрира от корнер и Оливие Жиру  с глава засече топката в мрежата. В последните 8 мача на росонерите в Шампионската лига Милан вкара вече 4 пъти с глава – Месиас, Салемакерс, Габия и сега Жиру.

Австрийците опитаха да отговорят. Адаму получи топката в добра позиция в наказателното поле и стреля, но за щастие на домакините топката мина покрай вратата.

Милан помисли, че е удвоил аванса си в 26-ата минута, когато Леао запази топката в центъра и изведе Тео Ернандес отляво. Защитникът напредна и стреля мощно, но вратаря изби в краката на Жиру, който прати топката в мрежата. Попадението обаче бе отменено правилно, заради засада на французина.

Последваха нови ситуации за Залцбург. Окафор не се ориентира навреме и Калулу изби, а после Татарушану се намеси добре при удар с левачката на Сучич.

Леао също като през уикенда пропусна чисто положение. Останал сам срещу вратаря португалеца се забави много с удара и шута му бе блокиран от отчаян шпагат на Павлович.

Веднага след началото на второто полувреме Милан сложи край на интригата. Центриране отдясно на Ребич бе свалалено от Оливие Жиру и Раде Крунич с глава насочи топката в ъгъла – 2:0 и още един гол с глава.

Жиру сложи точка на спора в 57-ата минута. Леао направи феноменален рейд от левия фланг до десния и центрира. Защитниците на Залцбург не успяха да избият и Жиру от упор опъна мрежата – 3:0.

В добавеното време дори и резервата Жуниор Месиас се включи в шоуто. Жиру изведе бразилеца отляво и той след като напредна с добър диагонален удар оформи крайното 4:0.

МИЛАН – ЗАЛЦБУРГ 4:0

1:0 Жиру 14, 2:0 Крунич 47, 3:0 Жиру 57, 4:0 Месиас 90+1

МИЛАН: Татарушану, Калулу, Кяер, Томори, Ернандес (78 Бало-Туре), Тонали, Бенасер (69 Побега) , Ребич, Крунич (78 Де Кетеларе), Леао (69 Месиас) , Жиру

ЗАЛЦБУРГ: Кон, Дедич, Павлович, Солет (46 Бернардо), Вобер (77 Улмер), Зайвалд, Гурна-Дуат (64 Камери), Кяергор, Сучич, Адаму (62 Сеско), Окафор (77 Койта)

Жълти картони: Окафор, Гурна-Дуат