Опитът на Милан си каза думата и росонерите спечелиха първия рунд от битката с Наполи на четвъртфиналите на Шампионската лига. Носителят на седем КЕШ победи с 1:0 у дома лидера в Серия А, макар да не доминираше. Хората на Стефано Пиоли отправиха общо 2 точни удара в мача, но попадението на Исмаел Бенасер донесе успеха за Милан.

Наполи пък пропусна половин дузина отлични положения, а великолепни спасявания направи Майк Менян. Адзурите завършиха мача с 10 души, след като с два бързи жълти картона бе изгонен Замбо-Ангиса. Той, както и централния защитник Ким ще отсъстват от реванша, който е след седмица в Неапол.

Милан и Наполи се превърнаха в 18-ия изцяло италиански сблъсък в историята на евротурнирите и първи от 7 години насам. Адзурите за първи път в своята история се класира сред последните 8 в турнира.

Двата тима играха един срещу друг преди 10 дни в Неапол и Милан спечели мача в първенството на Серия А с 4:0. Адзурите бяха без нито един типичен нападател в състава си. Звездата Виктор Осимен е контузен и не успя да се възстанови за мача на „Сан Сиро“. Извън игра с травма е и Джоване Симеоне, а Джакомо Распадори остана резерва, защото не е напълно готов физически да играе титуляр.

Така Лучано Спалети пусна македонеца Елиф Елмас като централен нападател. Хвича Кварацхелия и Ървинг Лозано действаха по двата фланга.

Стефано Пиоли върна в състава титулярите, след като им даде почивка при равенството 0:0 с Емполи. Интересното бе, че Раде Крунич получи позицията до Тонали в средата на терена, а Бенасер бе преместен по-напред близо до Жиру.

Наполи започна вихрено. Още в 51-ата секунда Адзурите можеха да открият резултата. Пробив отдясно на Ди Лоренцо завърши с ниско центриране. На близката гредата удара бе блокиран, но топката стигна до далечната, където Кварацхелия се оказа на чиста позиция. Неговият удар бе избит от голлинията от Крунич.

Наполи продължи да натиска. Последва удар от дистанция на Замбо-Ангиса в третата минута, който Менян изби в корнер. От ъгловия удар дойде центриране на близката греда, което Ди Лоренцо засече с глава, но прати топката над гредата.

Наполи не спираше да атакува. В 12-ата минута дойде топовен удар на Желински от около 25 метра, който Менян успя с лъвски скок да избие над гредата.

Първият истински шанс за Милан дойде в 25-ата минута. Рафа Леао тръгна на обичайния си рейд и преодоля защитата на Наполи, за да излезе на стрелкова позиция. Ударът му обаче мина покрай гредата на Мерет. Това бе и първия удар на Милан в мача, докато до този момент Наполи вече имаше 8 опита.

И след като началния натиск на Наполи отшумя, Милан поведе. Браим Диас се освободи елегантно от съперниците в центъра, напредна и подаде надясно към Леао, който с едно докосване центрира и топката стигна до Бенасер отляво, който от движение стреля мощно и макар Мерет да отклони топката, тя се заби в мрежата – 1:0.

С втория си удар в мача и първия точен, Милан поведе в резултата. А това бе първо попадение в кариерата на Бенасер в Шампионската лига.

Голът даде криле на домакините и обърка Наполи. В добавенето време на първата част Жиру добре запази топката в наказателното поле и подаде към Тонали, но удара му се отклони в защитник и излезе в корнер.

В третата минута на добавеното време дойде нов шанс за Милан. След корнер мощен удар с глава на Симон Кяер едва не счупи напречната греда. Топката обаче тупна пред голлинията и попадение нямаше.

За втори път от 39 мача този сезон Наполи отстъпваше в резултата на почивката. И двата случая – срещу Милан.

Второто полувреме отново започна добре за Наполи. Кварацхелия центрира и Елмас нанесе удар с глава. Топката падаше под гредата, но Менян я изби в корнер, а топката се отклони и в гредата. От корнера отново имаше точен удар с глава, но право в ръцете на Менян.

Последва нов шанс за адзурите. Удар на Ди Лоренцо бе отклонен в корнер от Кяер.

Наполи обаче остана с 10 души след като Андре-Франк Замбо-Ангиса получи два жълти картона в рамките на 3 минути. И в двата случая след единоборства с Тео Ернандес.

Проблемите за Наполи не спряха до тук. Ким получи също жълт картон, което означава, че корееца пропуска заради натрупани картони реванша след седмица. В него няма да играе и Замбо-Ангиса.

Четири минути преди края отново Менян спаси Милан. Удар на резервата Политано отиваше в ъгъла, но вратаря на росонерите изби в корнер. В последвалата атака и Матеус Оливейра не уцели вратата с удар с глава от чиста позиция.

Вторият точен удар в мача на Милан дойде в 90-ата минута. Отправи го Леао от дистанция право в ръцете на Мерет.

МИЛАН – НАПОЛИ 1:0

1:0 Бенасер 40

Червен картон: Замбо-Ангиса 75

МИЛАН: Менян, Калабрия, Кяер, Томори, Тео Ернандес, Тонали, Крунич, Диас (80 Ребич), Бенасер (67 Салемакерс), Леао, Жиру

НАПОЛИ: Мерет, Ди Лоренцо, Ким, Рахмани, Марио Руи (81Оливейра), Замбо-Ангиса, Лоботка, Желински(81 Ндомбеле), Кварацхелия (81 Политано), Елмас, Лозано (69 Распадори)