Нападателят на Милан Оливие Жиру призна, защо обича Милан и е избрал да премине при росонерите, а не в местния съперник Интер. Французинът разкри, че причината за това е Андрий Шевченко. Нападателят говори пред сайта на УЕФА преди полуфинала с нерадзурите в Шампионстка лига.

Жиру преговаряше с Интер през 2020 г., но остана в Челси, печелейки Шампионската лига година по-късно, а след това се присъедини към Милан през лятото на 2021 г.

„Когато подписах с Милан, това беше възможност да поема ново предизвикателство. Това беше шанс да се върна, защото в Челси в крайна сметка нямах много време за игра“, каза той. „Можех да напусна преди това и да подпиша с Интер през зимния трансферен прозорец на 2020 г. Вместо това Бог искаше да избера този път в Милано. Много съм щастлив. Ако ми бяхте казали, че през първата година ще спечелим Скудетото след десетгодишно чакане, а през втората година ще се върнем на полуфиналите на Шампионската лига след 16-годишно отсъствие; добре, щеше да изглежда нереалистично".

„Следях Милан, когато бях тийнейджър в края на 90-те години. По-специално един играч ме накара да обикна Милан: Андрий Шевченко. Опитвах се да го имитирам на тренировки – дори начина, по който тичаше, неговата елегантност. Той беше един от най-големите нападатели, много завършен; той можеше да завърши с десния си крак, левия крак, главата и беше доста бърз".

Жиру не пропуска да се наслади на времето си на терена. Той знае, че е в края на кариерата си, но иска да остане възможно по-дълго в играта.

„Целта е да използвам максимално времето си на терена. И с моя здравословен начин на живот, факта, че рядко съм контузен, все още се справям на терена и се чувствам физически страхотно, защо да не продължа? Обичам футбола и знам колко много ще ми липсва, когато най-накрая окача обувките си", каза той.

„Питайте Златан Ибрахимович какво мисли – за него е същото; той обича футбола и се напъва на максимум. Да останеш на върха въпреки забавянето на тялото е свързано със страст, умствена сила, професионализъм и решителност".

„Имам ролята на голям брат да помагам на моите по-млади съотборници, да им давам съвети, ако имат нужда, да присъствам и да съм на разположение, да карам отбора напред и да бъда позитивен. Смятам, че е важно да се говори с най-младите играчи и да се насърчават. Това е роля, която ми харесва. Това ми носи щастие всеки ден.“

36-годишният Жиру отбеляза 13 гола в 41 мача във всички турнири този сезон. Бившият нападател на Челси и Арсенал наскоро подписа удължаване на договора с клуба от "Сан Сиро" до юни 2024 г. Росонерите се класираха за полуфиналите на Шампионската лига за първи път от 2007 г., когато вдигнаха трофея под ръководството на Карло Анчелоти. Жиру вкара решаващ гол за Милан в реванша от четвъртфиналите срещу Наполи миналия месец, след като пропусна дузпа.

„Знаех, че трябва да остана концентриран, защото бях уверен, че ще получа още един страхотен шанс – като срещу Англия на Световното първенство, когато вкарах скоро, след като пропуснах една прекрасна възможност“, каза той. "Въпрос е на издръжливост, постоянство и винаги да вярваш, че ще получиш шанс. За един нападател е важно да запази увереността си, дори когато направи нещо лошокато да пропуне дузпа".

Сега идва нов сблъсък с Интер, като нападателя има специални спомени от Дерби дела Мадонина.

„Сан Сиро е специално място, особено когато е дерби срещу Интер. След това можете да добавите престижа на Шампионската лига и факта, че е гарантирано, че на финала ще има отбор от Милано. В Серия А вкарах три гола в три срещи с Интер и имам също една или две асистенции, така че статистиката ми е добра. Но също така си спомням поражението за Суперкупата (0:3), където те наистина доминираха. Наистина ми се е запечатало в главата. Ще трябва да дадем най-доброто от себе си.”