Бившият полузащитник на Милан и Италия и една от най-известните фигури на росонерите през 60-те години на миналия век Джовани Лодети почина на 81-годишна възраст. Изключителен дефанзивен халф, Лодети записа 216 мача за Милан в първенството, отбелязвайки 16 гола между 1961 и 1970 г., преди да премине в Сампдория за четири сезона, Фоджа за още два, като в крайна сметка завърши кариерата си на играч с Новара през 1978 г.

С Милан Лодети спечели всичко: две титли от Серия А, два пъти КЕШ, Купата на носителите на купи, Междуконтинентална купа и Купата на Италия.

Лодети също има 17 мача за националния тим на Италия между 1964 и 1968 г. Той беше част от отбора по време на световното първенство през 1966 г., преди да помогне на адзурите да спечелят Европейското първенство на родна земя през 1968 г.

След дълга и успешна кариера на играч на върха на играта, Лодети се радваше на много години телевизионна работа след пенсионирането си, включвайки се като ко-коментатор и експерт на мачове от Серия А в продължение на много години.

Милан публикува следното съобщение в знак на почит: „Той изпитваше безкрайна любов към Милан, към всички свои съотборници и приятели на росонерите. Той бяга, бори се, печели и живее за тази фланелка, Лодети. Нашите най-сърдечни и искрени съболезнования към г-жа Рита и нейния син Масимо за загубата на неподражаемия Джовани, нашата незабравима Баслета.“