Шефът на съдиите в Италия Джанлука Роки отговори на яросната атака на президента на Дженоа след победата на Милан срещу Грифоните в събота вечерта. Росонерите спечелиха 1:0 в инфарктен мач, като гола за победителите на Кристиян Пулишич бе много оспорван, заради предполагаема игра с ръка. От Дженоа бяха възмутени от решението накарат съдията на терена да погледне на монитора и това бе една от основните теми в рубриката "Опън ВАР" по DAZN.

"Отнасяме се към подобни ситуация за игра с ръка по един и същи начин, защото VAR може да се намеси само когато има сигурност", каза Роки. "Наясно съм, че е трудно да се приеме подобно решение, защото има съмнения и ние също имаме своите съмнения, но когато няма 100-процентова сигурност, VAR трябва да остави решението, което е взето на терена."

Президентът на Дженоа Алберто Дзангрило настоя, че гола трябва да бъде отменен и критикува ВАР, че винаги помага на силните.

"Нашата работа е да работим върху сигурността на решенията. Не можем да се произнасяме по вероятности", продължи Роки. "Проблемът остава във философията на технологията във футбола, която беше въведена, за да корегира явни и очевидни грешки. Този уикенд технологията се намеси три пъти, например премахвайки дузпа срещу Емполи, давайки дузпа в мача Интер - Болоня и потвърждавайки гола на Ювентус в дербито с Торино. Така че представете си колко много технологията е повлияла на тези резултати".

"Футболът не е точна наука. Когато кадрите не са абсолютно ясни, тогава трябва да оставим решението на тези на терена и да подкрепим съдията. Ето защо сме категорични, че искаме нашите съдии да вземат решенията в реално време."

Роки също така цитира гол на Дестини Удоджи от Удинезе с ръка срещу Милан преди два сезона. Попадение, което в крайна сметка бе зачетено, защото отново нямаше категорични кадри доказваше игра с ръка.