Президентът на италианската футболна федерация Габриеле Гравина потвърди, че Сандро Тонали ще бъде лишен от състезателни права за 10 месеца и ще трябва да спазва рехабилитационна програма в продължение на още осем месеца. Гравина говори пред репортери след среща в Олимпийския комитет в Рим днес.

"Прокурорът на федерацията и Тонали постигнаха споразумение, което аз вече одобрих", заяви Гравина. "Споразумението се състои от 10-месечна забрана плюс осем месеца рехабилитационни дейности и най-малко 16 публични изяви".

Бившият полузащитник на Милан призна в показанията си, дадени миналата седмица пред властите в заседание, продължило почти три часа, че е правил залози на футболни мачове. Това включваше мачове с участието на Милан, неговия отбор по това време, но тъй като е залагал на тяхна победа, не беше разследван за евентуално уговаряне на мачове.

За всички футболисти е забранено да залагат на всякакви спортни събития, но за мачове, в които участват собствените им отбори, се налагат много по-строги наказания. Официалната санкция е минимум 3 години извън терена. Преди седмица и друг замесен в скандала - Николо Фаджоли бе наказан за 7 месеца.

"Правилата предвиждат забрана за няколко години, но може да има споразумение за признаване на вина и смекчаващи вината обстоятелства", продължава Гравина. "Момчетата сътрудничиха над очакванията, така че ще продължим да спазваме правилата, които бяхме приели."

Полузащитникът на Ювентус Николо Фаджиоли получи седеммесечна забрана, първоначално 12 месеца, но с пет месеца намаление в замяна на лечение на хазартна зависимост и най-малко 10 публични изяви, за да разубеди други да попаднат в същия капан. Фаджиоли също така се предаде на властите преди да бъде разследван и не залагаше на Ювентус, като всичко това помогна за намаляване на продължителността на забраната.