Монца победи с 4:2 Милан у дома в последен мач от 25-ия кръг на Серия А. Брианцолите победиха за първи път в историята си големия местен противник. Освен това Монца за първи път в историята си вкара поне 4 гола в мач от италианския елит. Загубата лиши Милан от възможността да излезе на второто място в класирането. Росонерите са трети с 52 точки, на две зад Ювентус и на 11 зад лидера Интер, който има мач по-малко от преследвачите. Монца остава в долната половина на класирането на 11-о място с 30 точки.

Треньорът на Милан Стефано Пиоли, успокоен от силната серия на тима от 9 мача в първенството без загуба, направи 6 промени след победата с 3:0 над Рен в Лига Европа. На пейката останаха звездите Рафа Леао, Оливие Жиру, Кристиян Пулишич. Титуляр за първи път от почти 3 месеца бе Малик Тиау. 

Именно Тиау бе големият грешник за Милан през първото полувреме. Той направи дузпа в края на първото полувреме и Матео Песина откри от бялата точка. В добавеното време на полувремето, което бе осем минути, заради контузия на вратаря на Монца Ди Грегорио, домакините вкараха втори гол. Колпани се измъкна на фланга, промуши топката между краката на Тиау и след това я подаде към Дани Мота, който с прецизен удар в ъгъла направи 2:0.

На почивката Пиоли пусна в игра Пулишич и Жиру, а малко след това и Рафаел Леао. Милан обаче остана с 10 души, когато Лука Йович опита да удари без топка в лицето Армандо Ицо. След намесата на ВАР, нападателя на Милан получи червен картон. Въпреки това Милан върна едно попадение. Пулишич отклони топката с глава на близката греда, а Жиру я засече на далечната. Гол номер 12 за сезона за ветерана, който има и 8 асистенции.

Самият Пулишич изравни в 88-ата минута след прекрасен удар в далечния ъгъл за 2:2. Но невероятния обрат с човек по-малко не се състоя. В следващата атака юношата на Милан Даниел Малдини подаде към Бондо, който с удар от разстояние отново изведе Монца напред. А в добавеното време друг играч, собснвеност на Милан - Коломбо сложи точка на спора с удар в близкия ъгъл на Менян - 4:2.