Интер победи с 2:1 като гост Удинезе в първи мач от междинния кръг в Серия „А”.

Двубоят между двата отбора беше изпълнен с бурни страсти, като домакините завършиха с двама души по-малко заради червените картони на Домици през първото полувреме и Баду след почивката.

Гостите получиха и дузпа при резултат 0:0, което тотално вбеси възпитаниците на Андреа Страмачони. В последните секунди обаче Удинезе пропиля уникален шанс да измъкне сензационно равенство.

Мачът ще се запомни и с гола на Антонио Ди Натале, който е негов 205 в калчото. По този начин иконата на „черно-белите” изравни легендата Роберто Баджо във вечната ранглиста на Италия. Лидер в класацията е Силвио Пиола с 274 точни изстрела.

С успеха пък Интер събра 48 точки и продължава да се надява на класиране в Лига Европа през следващия сезон, докато Удинезе остава на 13-то място с 38 т.


Още в 3-ата минута Мауро Икарди се опита да притесни Орестит Карнезис, но прати топката високо над вратата. В 10-ата минута и Гуарин застраши домакините след далечен шут и пасивна игра на защитниците, но Карнезис беше на мястото си и изби.

3 минути след това Алан създаде първото положение за „черно-белите” с удар от дистанция, но топката профуча покрай вратата, пазена от Самир Ханданович. След четвърт час игра миланци получиха фаул пред наказателното поле. Зад топката застана Ернанес, който прати топката във вратарския ъгъл. Стражът на „фриулите” обаче беше на мястото си и спаси.

В следващите минути играта се накъса и футболистите, основно тези на Андреа Страмачони, обръщаха по-голямо внимание на съдийските решения, отколкото на представянето си на терена. След половин час игра Интер организира хубава атака, при която Икарди засече опасно с глава, но стражът на „черно-белите” внимаваше и улови топката.

До края на полувремето един от най-интересните моменти беше въздушният сблъсък между Теро и Неманя Видич, след който и от двамата шурна кръв. Футболистът на Удинезе получи удар в тила и беше превързан, докато бившият сръбски национал беше залепен над веждата след сериозна аркада.

Грубата игра продължи с пълна сила и в 40-ата минута Домици получи втори жълт и съответно червен картон след фаул в центъра на терена. Малко след това Ернанес отново стреля отдалеч, но покрай целта. После Икарди изпусна от малък ъгъл, а в добавеното време Ернанес се озова на чиста позиция пред вратарското поле и не вкара като по чудо.

Втората част буквално започна с дузпа. Данило фаулира Матео Ковачич в наказателното поле и Джанлука Роки без колебания посочи бялата точка. Футболистите на Удинезе протестираха бурно, заради което вратарят Карнезис получи жълт картон. След няколкоминутни разправии Икарди изпълни наказателния удар и не сбърка – 1:0 за Интер.

Ди Натале обаче не беше казал тежката си дума. В 50-ата минута Алан изведе ветерана, който елиминира двама защитници на „нерадзурите” и с безпощаден удар матира Ханданович за 1:1. 3 минути след това Ковачич отправи много хубав фалцов изстрел и за късмет на Карзнезис, топката мина встрани.

Това попадение даде подем в редиците на отбора на Страмачони и в 57-ата минута те организираха добра атака, при която Паскуале се оказа на чиста позиция, но не шутира добре. Малко след това обаче Баду от Удинезе се изнерви и замахна да шамароса съдията. За безумната си постъпка той получи директен червен картон и остави домакините с 9 души. Ди Натале пък скастри Баду още на терена заради, меко казано, глупавата му постъпка.

С двама футболисти повече на терена Инте отново поведе. В 65-ата минута Лукас Подолски, който секунди по-рано се появи на терена, получи топката пред наказателното поле. С първото си докосване той я овладя, след което отправи великолепен удар и даде преднина на гостите – 2:1! Това беше и първи гол за германския национал в Италия.

В последните секунди противно на очакванията Удинезе натисна и в 93-ата минута Данило пропиля чудесен шанс да изравни за 2:2. Последва корнер, при който и вратарят Карнезис се включи в атака, но гостите устискаха крехкия си аванс.

Нов гол не падна и по този начин Интер се поздрави с втори пореден успех в първенството - нещо, което не се е случвало на отбора от края на октомври, когато с по 1:0 бяха победени Сампдория и Чезена.

Удинезе – Интер 1:2
 

Голмайстори:

0:1 Икарди (48-д)
1:1 Ди Натале (50)
1:2 Подолски (65)

Удинезе: Карнезис, Видмер, Данило, Домици, Пирис, Алан, Пинци, Баду, Гилерме (44-Гилерме), Теро, Ди Натале (60-Коне), Паскуале (86-Перица)
Треньор: Андреа Страмачони

Интер: Ханданович, Д’Амброзио, Видич, Фелипе, Сантон, Гуарин (64-Подолски), Медел, Ковачич, Ернанес (90-Гнукори), Паласио, Икарди
Треньор: Роберто Манчини

Удине, ст.: „Фриули”
Съдия: Джанлука Роки
Жълти картони: Пинци, Домици, Видмер (Удинезе); Гуарин, Подолски, Паласио (Интер)
Червени картони: Домици 40’, Баду 58’ (Удинезе)