Интер продължава да крачи уверено към първа титла на Италия от 2010 година насам, след като излъга с 1:0 Аталанта в дербито от 26-ия кръг на Серия "А".

Единственият гол на "Джузепе Меаца" отбеляза Милан Шкриняр в началото на второто полувреме. С основна заслуга за победата на "нерадзурите" беше и вратарят Самир Ханданович, който се отличи с няколко чудесни спасявания.

С победата Интер събра 62 точки, с 6 т. пред Милан и 10 пред шампиона Ювентус, който е и с мач по-малко. Аталанта остана с 49 пункта и се смъкна на 5-та позиция, с точка зад Рома. 


Артуро Видал беше предпочетен за титуляр пред Кристиан Ериксен, който в последните 5 мача неизменно стартираше. Николо Барела и Марсело Брозович допълваха халфовата линия, атаката поведоха голмайсторите Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес.

Възстановеният Дуван Сапата започна мача от 1-ата минута за Аталанта, но изненадващо Йосип Иличич и Луис Муриел седнаха на пейката. Като атакуващи халфове за гостите в схема 3-4-2-1 действаха Матео Песина и Руслан Малиновски.

Двата отбора влязоха в мача в отлична форма. Преди него Интер се намираше в серия от 6 поредни успеха, докато Аталанта с 4, което е и най-добрата форма на отбора от началото на сезона в калчото.

Първото полувреме не предложи очакваното зрелище, премина предпазливо, като Аталанта създаде по-добрите голови възможности. В 10-ата минута Робин Госенс пусна пас пред вратата, но там нямаше кой да засече. Малко по-късно Дуван Сапата опита изстрел от малък ъгъл, който излезе в аут.

В средата на полувремето Ромелу Лукаку беше задържан, но проби и стигна до наказателното поле, където защитата на гостите все пак успя да спре мощния белгиец. Лаутаро Мартинес стигна до отбитата топка, но ударът му беше блокиран.

5 минути преди края на първата част на "Джузепе Меаца" най-накрая стана напечено. Първо Сапата стреля с глава, но Самир Ханданович с блестяща намеса с една ръка изби. От последвалия корнер Йоаким Мееле шутира, но този път Марсело Брозович изчисти пред голлинията. До края Лукаку беше блокиран и не успя да засече хубаво подаване на Иван Перишич.

В 54-ата минута Интер поведе. След изпълнение на корнер се получи разбъркване и топката стигна до непокрития Милан Шкриняр. Защитникът стреля от точката за дузпата и матира вратарят за 1:0!

Малко по-късно домакините пропуснаха чудесна възможност да сложат точка на спора. Подхлъзване на Берат Джимсити позволи на Лукаку излезе сам срещу Марко Спортиело. Но в последния момент Кристиан Ромеру с перфектна намеса изби топката от краката на нападателя.

Отговорът на Аталанта беше изпълнение на Робин Госенс с глава на първа греда, но в аут. В 68-ата минута Сапата овладя в наказателното поле и стреля мощно, но покрай целта. Четвърт час преди края Ханданович отново обра овациите, след като изби силен удар на резервата Луис Муриел.

В 84-ата минута гостите изпуснаха нов шанс за гол. Марио Пашалич засече от воле, но покрай целта. До края не падна нов гол и Интер спечели дербито с 1:0.

Интер – Аталанта 1:0

Голмайстор: 1:0 Шкриняр (54)

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай, Бастони, Хакими (85-Д‘Амброзио), Перишич (85-Дармиан), Барела, Брозович (77-Галярдини), Видал (52-Ериксен), Лукаку, Мартинес (77-Санчес)
Треньор: Антонио Конте

Аталанта: Спортиело, Толой, Джимсити (81-Паломино), Ромеро, Маеле, Госенс, Фройлер (81-Пашалич), Песина (73-Миранчук), Де Роон, Малиновски (46-Иличич), Сапата (70-Муриел)
Треньор: Джан Пиеро Гасперини

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Маурицио Мариани
Жълти картони: Конте (Интер); Ромеро (Аталанта)