Г-н президент, на 6 юли 2016 г. китайската група "Сунин" стана собственик на Интер. Точно пет години по-късно отборът вече е шампион на Италия.
- За нас е огромна гордост, че постигнахме тази цел, слагайки край на серията от 9 поредни скудета на Ювентус. Да станем първи бе една от нашите мечти, когато дойдохме в Интер. Удоволствието ни идва от дъното от сърцето. Благодаря на отбора и треньорския щаб, че успяха да подарят на тифозите ни дългоочакваната радост - Милано да бъде обратно на покрива на италианския футбол. Плюс това успехът има допълнителна стойност в такъв труден и драматичен исторически период. Наясно сме колко усилия и ангажираност бяха необходими, за да успеем, но тежката работа се отплати. Днес знаем, че в Интер са налични умения, качества и способности да се печели и да се програмира солидно бъдеще, което да бъде богато и на положителни моменти.

Пристигнахте от чужбина, но заложихте на италиански мениджмънт в клуба.
- Честно казано, когато избираме професионализма, не гледаме националността. Важни са качествата на хората, но във футбола е малко по-особено. Аз оглавих Интер само на 24 години и не познавах отвътре играта и културата тук. Тепърва трябваше да вляза в света на Интер, да се науча как се управлява един италиански клуб. И никой не можеше да ми го обясни по-добре от самите италианци. Давам тактически пример - накараха ме да разбера, че исторически победите в Серия А се строят върху солидността на защитата. Помня как Пиеро Аузилио ми обясняваше значението на солидната основа. Затова бе много щастлив, когато успяхме да вземем Бастони и Шкриняр, добавяйки ги към Де Врай.

Отборът летеше към титлата, но в последните месеци се увеличаваха слуховете за финансови проблеми. Появиха се дори спекулации, че ще продавате клуба.
- Коронавирусът създаде огромни трудности, включително на Интер. Загубите на грандовете стигнаха почти 2 милиарда евро. Всички тези фактори ни накараха да преосмислим нашите планове и да потърсим помощ от нови източници (визира заема от инвестиционния фонд Oaktree). Изговориха се много неща, които не бяха верни, но нямаше как да ги опровергаваме всеки ден. Никога не е имало оферта за продажбата на клуба. Обмисляхме опциите и избрахме тази, която отговаря най-добре на нашата стратегия в среден и дългосрочен план. Сега целта е да си нормализираме финансовия баланс с намаляване на разходите, защото в противен случай след пандемията е много трудно да намериш компании, които са готови да инвестират. Футболът сега е система, в която се губят много пари. Мисля, че проблеми от икономическо естество съществуваха и преди, а пандемията просто ги ускори. Трябва да гледаме към бъдещето и да опитаме да направим спорта атрактивен за новите поколения. Суперлигата бе просто пример за тези опити.

Но съществува ли за вас още Суперлигата?
- Няма как да има проект, който не е съгласуван с ФИФА и УЕФА.

Какво значи за вас среден и дългосрочен план?
- В Китай наричаме среден план поне 5 години, а дълъг е от 10 до... 100.

На този фон раздялата на Интер с треньора Конте шокира феновете. Беше ли невъзможно да продължите заедно?
- Още от първия ден мислехме, че той е най-добрият треньор за нашия проект. Преди 2 години най-после успяхме да го привлечем. Аз бях и оставам убеден, че е печеливша опция. Затова бяхме принудени да инвестираме много в него и в отбора. Още миналото лято пандемията удари по приходите, но въпреки това ние тогава продължихме с Конте в търсене на успеха. Вдигането на титлата показа, че сме били прави. Сега обаче сметката, която имаме да плащаме, е толкова голяма, че нямаше как да не разгледаме ситуацията с оглед на спестяванията за бъдещия бюджет. Длъжни сме да орежем разходите и да контролираме рисковете. а това със сигурност ще окаже влияние при трансферите. Така нашите различни гледни точки с Конте доведоха до раздялата с него. Това, което не е важно за него, е важно за клуба. И обратното. Антонио е голям треньор, но с различни нужди от тези на клуба. Затова като президент трябваше да мисля преди всичко за финансите и стабилността.

Какво впечатление ви направи новият треньор Симоне Индзаги след първите срещи?
- Симоне демонстрира, че е качествен и опитен треньор. Има качества да държи нивото в Интер. Но условието е да работим в координация, за да може клубът да бъде солиден и да няма рискове. Симоне познава нашия проект и се ожени за него. Затова сме много щастливи.

Каква е целта на Интер?
- За финансите казахме. Трябва да продадем играчи за повече пари, отколкото ще купим, без това да ни попречи да се представяме добре в Шампионската лига и да се борим отново да останем в турнира и през следващия сезон. Реалистичната цел е да играем всяка година при големите клубове в Европа.

Да влезете в ШЛ, печелейки скудетото още веднъж?
- Няма да е лесно. Има седем клуба, които се борят всяка година, но реалността е различна. Затова нека се радваме на това, което вече спечелихме.

Gazzetta dello Sport, превод на в-к "Тема спорт"