Предателство или просто бизнес? Доста неочаквана сделка развълнува италианския футбол с признанието на Хакан Чалханоглу, че ще смени екипа на Милан с този на местния враг Интер.

Турският атакуващ халф беше обявен от шампиона на Серия "А" за ново попълнение снощи, след като договорът му с Милан изтече. Новината идва за него след участието му на Европейското първенство с Турция, където отборът се провали тотално и отпадна след три загуби в групата и голова разлика 1:8.

Само че нещо друго, случило се на Евро 2020, всъщност отвори възможността на Чалханоглу да се наложи в Интер. Клубът има нужда от алтернатива на Кристиан Ериксен, който получи сърдечен удар и припадна в мача между Дания и Финландия, като сърцето му спря за няколко минути и животът му беше в опасност.

Притеклите се на помощ лекарски екипи успяха да го спасят. За щастие датският плеймейкър се възстанови след престой в болница и операция на сърцето, но бъдещето му във футбола е под сериозна въпросителна.

Той може да не играе професионално никога повече, а конкретно в Италия по начало не позволяват на хора със сериозни сърдечни проблеми да взимат участие в каквито и да е спортове. Затова Интер нямаше време за губене и трябваше бързо да реши въпроса със заместник на Ериксен, а Чалханоглу изпълнява сходни функции на атакуващ халф, специализирал се в изпълнението на статични положения. 

Бъдещето на турчина в Милан оставаше несигурно през целия сезон 2020/21 и в крайна сметка той реши да не подновява договора си с "росонерите". 27-годишният халф беше свързван с редица отбори извън Италия преди Интер да му предложи да остане в Милано. Още през януари Чалханоглу е получил конкретно предложение от Милан за нов договор с 4 млн. евро годишна заплата плюс 500 хил. евро бонус.

Макар че е знаел за колебанията на футболиста, клубът така и не е качил офертата, докато в Интер той ще печели по около 5 млн. на сезон, а бонусът е в размер на 1 млн.

Чалханоглу напусна Милан като изменник след 4 г. в отбора, 172 изиграни мача, 32 гола и 48 асистенции. Това е още един голям удар за привържениците след очертаващото се напускане на титулярния вратар Джанлуиджи Донарума, който също няма да подпише нов контракт и най-вероятно ще премине в ПСЖ.

За Интер пък това е първи сериозен трансфер след назначаването на Симоне Индзаги на мястото на Антонио Конте. Въпреки налегналите ги финансови проблеми, "нерадзурите" се борят да останат конкурентни на местната сцена и да направят нещо повече в Европа през сезон 2021/22.

Огромни съмнения се разразиха около бъдещето на този състав на Интер след напускането на треньора, донесъл първа титла от 11 г. насам.  Когато Конте най-сетне проговори, след като си тръгна, той малко или много потвърди информациите, че е избягал заради предстоящото свиване на разходите.

Наставникът обясни пред "Гадзета дело спорт", че причината е, че с президента са имали "различни идеи" и че неговият проект "никога не се е променял", припомня webcafe.bg. Всеизвестно е, че проектите на Конте са свързани с инвестиции, гарантиращи постоянен прогрес на отбора, затова и беше време за раздяла. 

Изпълнителният директор Бепе Марота успя бързо да привлече обещаващ наследник в лицето на Индзаги, който направи чудеса с Лацио през последните години с доста по-свит бюджет от този на конкурентите си.

Приликите между него и Конте са в предпочитаната система 3-5-2 с някои нейни разновидности. Познанията на Индзаги за играта, неговата амбиция и подход към играчите са на много високо ниво, но като треньор той няма трофеите, натрупани от Конте. 

От друга страна, братът на Пипо Индзаги е готов да залага на по-атакуващ футбол от предшественика си и в някои отношения дава повече свобода на терена на футболисти като Хакан Чалханоглу. Веднага след назначението италианските медии предполагаха, че Индзаги ще опита да изгради подобен профил на отбора като този на неговия Лацио и че ще използва Кристиан Ериксен в ролята на Луис Алберто.

Сега очакванията са да направи същото с Чалханоглу, затова турчинът има основания да се надява, че може да се превърне в основен футболист на отбора през следващите години. Той имаше своите възходи и падения през годините в Милан, а скептиците ще посочат неговото непостоянство като основен недостатък.

Но последните 18 месеца на полузащитника на "Сан Сиро" бяха превъзходни и с треньор като Индзаги би могъл да се развие още повече. Новият наставник обича креативни халфове, способни на ключови подавания, докато Конте залагаше повече на абсолютната дисциплина и затова имаше големи трудности да намери място на Ериксен сред титулярите.

Всъщност основна задача на Интер това лято е да запази гръбнака на отбора, извоювал титлата - засега само Ашраф Хакими е смятан за сигурен напускащ, но предвид позицията му на халф-бек, той не е толкова незаменим, колкото са например нападателите Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес.

 

От Индзаги ще се очаква и да наложи някои млади футболисти, за да им даде шанс да се превърнат в основни футболисти някъде в бъдещето. Но и в настоящето Интер ще остане състав със силни изпълнители, способни да преследват високи цели. Така всъщност откриваме доста логика в първия случай от 2012 г. насам, в който футболист преминава директно от Милан в Интер (тогава го направи Антонио Касано).

За "нерадзурите" и за самия Чалханоглу сделката е свързана със съвсем конкретни надежди за бъдещето. Естествено, големият губещ изглежда Милан. Червено-черната част на Милано едва ли ще скрие чувствата си към турчина - но няма да забрави и начина, по който клубът изпусна още един основен играч без да вземе пари за него.