Шампионът Интер се промъкна през иглени уши на ¼-финалите в турнира за Купата на Италия, побеждавайки с 3:2  Емполи след продължения. „Нерадзурите“ доминираха на „Джузепе Меаца“  през по-голямата част от двубоя, но стигнаха до успеха едва след 120 минутна драма, като се добраха до допълнителните 30 минути чак в добавеното време. Двата тима приключиха при 2:2 през 90-те минути.

 „Нерадзурите“ поведоха резултата през първото полувреме чрез Алексис Санчес, но новакът в Серия „А“ направи пълен обрат след почивката след голове на Недим Байрами и юношата на Милан Патрик Кутроне. Все пак Интер изравни в края чрез Андрея Ранокия и доведе нещата до продължения. В тях резервата Стефано Сенси вкара решителното попадение и прати гранда от Милано в следващата фаза на турнира.

Там „нерадзурите“ ще се изправят срещу победителя от сблъсъка между Рома и Лече.

Треньорът на Интер Симоне Индзаги извърши куп промени в състава си и заложи на почти изцяло резервен състав.

Турнирната битка започна кошмарно за домакините. Хоакин Корея получи травма още в 3-ата минута и се наложи да напусне терена принудително, а в игра влезе Алексис Санчес.

„Нерадзурите“ усилиха натиска и именно чилийският щурмовак откри резултата в 13-ата минута. Дъмфрис проби отдясно и центрира към далечната греда, където Санчес с глава прати топката в мрежата зад Фурлан – 1:0.

Емполи предяви претенции за дузпа 6 минути по-късно, но съдията Хуан Саки не ги уважи. Последваха пропуски за Интер дело на Дъмфрис и Лаутаро Мартинес.

Хората на Индзаги продължиха да владеят повече топката, но не успяваха да създадат чисти голови положения.

В заключителните акорди на първата част пред Емполи се откри възможност за изравняване. Лео Шулац стреля от фаул, но топката профуча над гредата.

В началото на второто полувреме Ранокия с глава не успя да удвои преднината на своите. След почивката Емполи заигра сравнително по-добре.

Импулсът в играта на гостите доведе до изравняване в 62-ата минута. Недим Байрами получи топката в пеналта, след което матира Раду – 1:1.

Интер се вдигна на щурм след изравняването, но последваха пропуски на Лаутаро и Дъмфрис.

В 72-ата минута съдията Саки първоначално отсъди дузпа в полза на Емполи за игра с ръка а Дъмфрис, но след прецизна проверка от ВАР той отмени решението си.

Гостите достигнаха до шокиращ обрат в 76-ата минута, когато юношата на Милан Патрик Кутроне стреля с глава, а вратарят Раду довкара топката в собствената си мрежа.

До края Интер натисна и успя да изравни в първата минута на добавеното време. Попадението заби Андрея Ранокия, който овладя топката след рикошет и от границата на пеналта с акробатична странична ножица вкара за 2:2.

В 94-ата минута Санчес прати топката в мрежата на Фурлан за трети път, но чилиецът се намираше в положение на засада и реферът отмени попадението. Така мачът отиде в продължения.

Интер продължи да е по-активният тим в първото от тях, а гостите се бранеха организирано. Вратарят Фурлан изби от голлинията в 102-ата минута след коварно центриране на Д’Амброзио. Влезлият като резерва Стефано Сенси със страхотен шут от дъгата на наказателното поле матира Фурлан за 3:2 в 104-ата минута и прати Интер на четвъртфиналите.

Интер - Емполи 3:2

Голмайстори: 1:0 Алексис Санчес (13), 1:1 Недим Байрами(62), 1:2 Патрик Кутроне (76), 2:2 Андрея Ранокия (90+1), 3:2 Стефано Сенси (104)

Интер: Раду, Д’Амброзио, Ранокия, Димарко, Дъмфрис, Видал, Галярдини, Весино, Дармиан, Лаутаро, Корея

Емполи: Фурлан, Маркица, Романьоли, Вити, Фиамоци, Аслани, Щулац, Бандинели, Журковски, Пинамонти, Кутроне