Кристиан Виери (48 г.) е носил екипите на миланските грандове, но голямо име направи само в Интер. Бившият таран говори пред „Гадзета дело спорт” в навечерието на утрешното Дерби дела Мадонина. Сблъсъкът на „Джузепе Меаца” в рамките на 24-ия кръг на Серия А е от 19:00 часа и има пряко отношение в спора за титлата. Нерадзурите са лидери с 4 точки пред росонерите и имат мач по-малко.

„Това може да бъде красиво дерби и с голяма тежест. Ако Интер победи, извадете Милан от надпреварата за скудетото – потенциална разлика от 10 точки практически е невъзможно да се стопи. Освен това нерадзурите показват, че са безмилостни в нужните моменти. Аз обаче не съм от тези, които смятат, че титлата може да бъде спечелена в началото на февруари, рано е. Но успехът би бил ключов от психологическа гледна точка. Точно заради това Интер ще направи всичко, за си разчисти пътя. Но ако Милан победи, интригата се завръща с пълна сила. Пиоли ще се съсредоточи много върху тази мотивация. И тогава всичко може да се случи. Милан е в сложна ситуация, но в същото време и интригуваща. Защото има голям шанс да отнеме от сигурността на Интер, спечелвайки бъдещето си”, смята Виери.

„Жалко е за Интер, че Джеко не дойде по-рано. Не става дума, че вече е почти на 36 и за някои той е добър, но стар. В Италия прекалено се вторачваме във възрастта. Да не забравяме, че Джеко е много повече от добър нападател. Той успява да отиграе неудобни топки, дори когото няма време да диша. Освен това му се откриват два-три голови шанса на мач. За мен той е като пералня, която почиства „мръсните” топки. Обикновено това се отнася за халфовете и Един е точно такъв – нападател, който може да действа и като полузащитник. Трябва да си много интелигентен, за да предвидиш действието и избереш правилната позиция, карайки отбора да играе по-добре”, добави Кристиан, цитиран от "Тема спорт".

„Имам слабост към Рафаел Леао. Може и да играе малко в Милан, но е специален. Преди всичко той има дарбата да е непредсказуем, а дербитата често се печелят от отделни епизоди. Леао може да играе на всички позиции в атаката, но най-полезен е, когато нахлува от дълбочина, при това не непременно отляво. Освен това има впечатляваща скорост и затова е много труден за опазване. Как да стане, като не знаете къде е, къде отива и почти никога не прави едно и също нещо? А когато го разбереш, вече е късно”, сподели Виери.

„Ако дадете възможност на Лаутаро Мартинес, разбирате, че е убиец. И че сте направили непростима грешка. В днешния футбол вече няма статични нападатели. Лаутаро трябва да бъде по-постоянен: да остане „вътре” в играта на отбора и да вкарва. Не днес да избухне с два гола, а следващия кой знае кога. Намиране на това, което наричам ритъма на гола, е основното, ако вършите тази работа: той дава най-важното значение на вашата работа, на това, че сте нападател”, съветва бившият голмайстор.

„Ако Ибрахимович успее и играе, това е по-добре за Милан: той винаги може да измисли нещо. Особено ако получи правилните топки, това е ключът. В Милан не би трябвало да е проблем да направят всичко възможно, за да играят добре с него. Оказвал натиск върху съотборниците си? Вярно е, Ибра никога не е отричал, че иска да бъде поставен в позиция, за да играе добре”, завърши Виери.

Снимка: БГНЕС