Интер разби с 3:0 Милан в Дерби дела Мадонина от полуфиналите за Купата на Италия и се класира на финала в турнира. „Нерадзурите“ достигат до спора за трофея след общ резултат 3:0, след като първият мач между грандовете от Милано завърши 0:0.

В герой се превърна Лаутаро Мартинес, забил два гола за тима на Симоне Индзаги още през първото полувреме. Робин Госенс направи победата класическа с дебютния си гол за Интер 10 минути преди края. ВАР и съдията Маурицио Мариани отмениха гол на Исмаел Бенасер за „росонерите“ в 66-ата минута и убиха ентусиазма за обрат в редиците на "Дявола".

Така „нерадзурите“ прекратиха серията си от 3 мача без победа над градския съперник през настоящата кампания, след като в Калчото направиха равенство и допуснаха загуба. А Симоне Индзаги спечели първото си дерби на Милано начело на Интер. "Нерадзурите" сложиха и край на серията на Милан от 7 мача без допуснат гол.

„Росонерите“ имаха териториално превъзходство през по-голямата част от мача, но се отличиха с куп пропуски. Интер от своя страна показа завидна ефективност в атака и елиминира своя градски съперник. Двата тима предложиха много динамичен мач, който нямаше нищо общо с постната продукция от първата среща през март.

Съперник на Интер на финала на Копа Италия ще е победителят от двубоя Ювентус-Фиорентина. Мачът е утре, като "бианконерите" спечелиха първата среща във Флоренция с 1:0.

Второто Дерби дела Мадонина в турнира започна перфектно за „нерадзурите“. Те откриха резултата  още в 4-ата минута. Дармиан намери перфектно Лаутаро Мартинес, който със страхотно воле матира Менян – 1:0. Така аржентинският голмайстор сложи край и на серията на френския вратар от седем поредни сухи мрежи.

Милан отговори с шут на Кесие в аут в 12-ата минута. „Росонерите“ постепенно осъществиха по-масиран натиск. Рафа Леао в 28-ата минута нахлу в пеналта и стреля мощно, но Ханданович изби в корнер. Малко след това стражът спаси и силен шут от дъгата на пеналта, отправен от Салемакерс.

Сандро Тонали нямаше шанс да изравни в 32-ата минута, след като топката рикошира в тялото на Жиру. Последваха изстрел отдалеч на Барела за символичните домакини, минал над гредата. В 39-ата минута Ханданович отрази нов шут на Леао.

Само секунди по-късно Интер нанесе втория си решаващ удар. Корея изведе Лаутаро зад гърба на защитата, а аржентинецът матира Менян с едно докосване за 2:0.Точно преди почивката Бика можеше да оформи своя хеттрик, стреляйки с глава след корнер, но кълбото излезе в аут.

В първите минути след антракта играта вървеше равностойно. В 51-ата минута Барела отне топката от Бенасер в средата на терена и намери Лаутаро. Аржентинецът напредна с топката, стреля от дъгата на наказателното поле, а Менян успя да избие в корнер.

Милан пробва да натисне съперника си и да се върне в мача. В 66-ата минута се стигна до най-спорната ситуация в мача. След корнер защитата на Интер не успя да изчисти добре топката, при което тя попадна у Бенасер, който от границата на дъгата я прати в мрежата. След намесата на ВАР и личното преразглеждане на монитора от съдията Маурицио Мариани голът бе отменен заради засада на Пиер Калулу. Реферът прецени, че защитникът влияел на  играта, пречейки на видимостта на Ханданович.

Всичко приключи в 82-ата минута, когато падна трети гол във вратата на Менян. Видал изведе отдясно Брозович, който пусна пас към Робин Госенс, а германецът отбизо я засече в мрежата за 3:0. Така дебютният му гол с екипа на „нерадзурите“ уби и последната искрица надежда на Милан.

По този начин Интер спечели битката между грандовете на Милано в турнира за Купата на Италия. Двата тима обаче продължават войната помежду си в Калчото, където са основните претенденти за Скудетото. Засега "Дявола" има преднина от 2 точки пред "Змията", макар и с мач повече. Интер запази и шансовете си за дубъл с титлата и купата.

Интер - Милан 3:0

Голмайстори: 2:0 Лаутаро Мартинес (4', 40'), 3:0 Робин Госенс (82')

Интер: Ханданович, Шкринияр, Де Фрай, Бастони, Дармиан, Барела, Брозович, Чалханоглу, Перишич, Корея, Мартинес

Милан: Менян, Калабрия, Калулу, Томори, Ернандес, Бенасер, Тонали, Салемакерс, Кесие, Леао, Жиру