Интер е новият носител на Купата на Италия, след като победи Ювентус с 4:2 след продължения на стадион "Олимпико" в Рим.

Дерби д‘Италия предложи страхотно зрелище, особено през второто полувреме, когато драмата беше пълна, а за всички 120 минути "нерадзурите" получиха две дузпи.

Много силен мач направи Самир Ханданович, който спаси всичко възможно и беше с основна заслуга за триумфа на "синьо-черните". Интер печели Купата на Италия за осми път в историята си и за първи път побеждава Юве на финал, след като до този момент "бианконерите" бяха спечелили и двата директни мача между отборите за трофея.

В началото на календарната година Интер надделя над Юве и за Суперкупата на Италия с гол на Алексис Санчес в 119-ата минута, а сега продължава и битката с Милан за Скудетото. В следващия кръг хората на Симоне Индзаги гостуват на борещия се за спасение Каляри, докато "росонерите", които имат две точки аванс на върха два кръга преди края на сезона, приемат Аталанта.

За първи път от 10 години пък Юве остава без спечелен трофей, а оставащите мачове в калчото са без голямо значение за торинци, които вече си гарантираха място в Топ 4, което беше и основната цел, поставена пред Макс Алегри. 


Интер започна мача по-добре и поведе в 7-ата минута след брилянтно изпълнение на Николо Барела. Халфът беше намерен на фланга, навлезе към пеналта и с чудесен удар в далечния горен ъгъл матира Матия Перин за 1:0!

Голът сякаш стресира "Старата госпожа" и дълбоката й преса не затрудни "нерадзурите". Напротив, хората на Симоне Индзаги се измъкваха умело от нея и създаваха опасни контри, но не успяха да се възползват от моментното си преимущество и да стигнат до втори гол.

Постепенно Юве се съвзе от шока и на сцената излезе Самир Ханданович, който се отличи с няколко невероятни спасявания. Опитният вратар първо спаси удар на Пауло Дибала, а секунди по-късно отказа и Душан Влахович.

Сръбският стрелец беше изведен по диагонала и потърси далечния ъгъл, но Ханданович изби с една ръка. После опасно изпълнение на Федерико Бернардески не попадна в целта, а след половин час игра Матайс де Лихт засече от корнер, но отново капитанът на Интер отрази.

От последвалия ъглов удар, Дибала засече фронтално срещу вратата и само трябваше да я уцели, но не успя и Юве пропиля нова възможност да изравни. В 35-ата минута мощно изпълнение на Марсело Брозович излезе в аут.

Второто полувреме започна шеметно за Ювентус. В 50-ата минута Влахович беше блокиран в наказателното поле, но топката попадна в Алекс Сандро. Той стреля мощно и преодоля Ханданович за 1:1!

Само две минути по-късно "бианконерите" поведоха. След корнер за Интер, последва светкавична контра. При нея Бернанрдески с гърди намери Дибала, който изведе Влахович сам срещу вратаря. Ханданович спаси първия изстрел, но топката се върна в сръбския голаджия и този път той не сбърка за 2:1!

Интер бързо можеше да изравни, след като Матео Дармиан засече от воле, но Перин изби. После Ханданович спаси опасен удар и на Алваро Мората. В 65-ата минута и Дибала засече от воле, но не затрудни стража на "нерадзурите".

В 71-ата минута Федерико Димарко отправи опасен изстрел по земя, при който се получи рикошет и Юве оцеля. В 79-ата минута Иван Перишич свали трудна топка към Лаутаро Мартинес във вратарското поле. Аржентинецът овладя и точно преди да стреля, беше спънат от Де Лихт – дузпа за Интер! И Хакан Чалханоглу с безпощадно изпълнение от бялата точка вкара за 2:2!

В 88-ата минута турският национал отправи истински снаряд от дистанция, но в аут. Това беше последният интересен момент в редовното време, след което дойде ред на продълженията. В 99-ата минута Интер получи втора дузпа, от която Иван Перишич не сбърка за 3:2! Наказателният удар беше отсъден след намесата на ВАР за нов фаул на Де Лихт срещу футболист на миланци.

В 101-ата минута Перишич сложи точка на спора с изключително попадение. Хърватинът стреля с левия крак към далечния ъгъл и не остави шансове на Перин. Малко след това Макс Алегри беше изгонен от скамейката, Юве така и не намери сили да се върне в дербито и загуби финала.   

Ювентус - Интер 2:4

Голмайстори: 0:1 Барела (7), 1:1 Сандро (50), 2:1 Влахович (52), 2:2 Чалханоглу (80-д), 2:4 Перишич (99-д, 102)

Ювентус: Перин, Данило (41-Мората), Де Лихт, Киелини (84-Артур), Алекс Сандро (91-Пелегрини), Куадрадо, Закария (67-Локатели), Рабио, Бернадески (67-Бонучи), Дибала (100-Кийн), Влахович
Треньор: Макс Алегри

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай, Д’Амброзио (63-Димарко, 116-Бастони), Дармиан (63-Дъмфрис), Барела, Брозович, Чалханоолу (91-Видал), Перишич, Лаутаро Мартинес (91-Санчес), Джеко (63-Кореа)
Треньор: Симоне Индзаги

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Алегри, Локатели (Ювентус); Кордас, Брозович, Видал (Интер)
Червен картон: Алегри 104' (Ювентус)

Снимка: БГНЕС