Лацио спечели първото голямо дерби за новия сезон в Серия "А", след като на своя стадион "Олимпико" напълно заслужено се наложи с 3:1 над един от големите фаворити за Скудетото – Интер.

Сблъсъкът в Рим беше равностоен, но головите положения на "орлите" бяха по-чисти и съвсем закономерно ликуваха. Резултатът беше открит от Фелипе Андерсон в края на първото полувреме, но малко след подновяването на играта Лаутаро Мартинес изравни.

Четвърт час преди края резервата Луис Алберто със страховит шут покачи на 2:1, малко след него друг испанец, който се появи от пейката – Педро, сложи точка на спора със свирепо изпълнение в далечния ъгъл.

Така Лацио събра 7 точки след първите 3 кръга на калчото, докато Интер остава с 6 пункта. В следващия кръг римляните гостуват на Сампдория, а миланци приемат Кремонезе. 


Треньорът на Лацио Маурицио Сари предпочете Данило Каталди пред Маркос Антонио. Звездата на отбора Чиро Имобиле поведе атаката, подпомаган от Фелипе Андерсон и Матия Дзакани.

Изненадващо Роберто Галярдини започна в халфовата линия на Интер, а Хакан Чалханоглу остана на пейката. Федерико Димарко беше предпочетен пред Робин Госенс по левия фланг. Атомното дуо Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес отново стартира в предни позиции за "нерадзурите".

В началото Интер игра по-активно, но опасните положения бяха за Лацио. В 16-ата минута Чиро Имобиле получи хубав пас и стреля по земя, но покрай целта. После мерниците на Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес не бяха добре настроени.

В 26-ата минута и пред Николо Барела се откри добра възможност за откриване на резултата. Халфът получи прецизно подаване и шутира без забавяне, но Иван Проведел беше на мястото си. После Лацио започна да диктува събитията на терена и мощно изпълнение на Матия Дзакани беше избито от защитник.

В 37-ата минута Самир Ханданович отчая Имобиле с отлична намеса, но 180 секунди по-късно нямаше какво да спаси гостите. Сергей Милинкович-Савич центрира като по конец, Фелипе Андерсон се измъкна и с глава матира Ханданович за 1:0!

До края на полувремето Интер имаше претенции за дузпа, но ВАР не ги уважи. Малко след началото на втората част "орлите" можеха да удвоят преднината си, но Ханданович отново спря Имобиле с добро спасяване.

В 51-ата минута Интер изравни. Мартинес засече центриране на Дензъл Дъмфрис и с прецизен удар по земя вкара топката в долния десен ъгъл за 1:1!

В 65-ата минута "нерадзурите" можеха да направят пълен обрат, след като Милан Шкриняр засече с глава, но Проведел успя да спаси.

Така се стигна до 75-ата минута, когато Лацио поведе с превъзходен гол на резервата Луис Алберто. Друг играч, появил се от пейката за римляните – Педро, намери испанеца, който изпрати истински снаряд от движение. Топката рикошира в тялото на Барела и влетя неспасяемо точно в сглобката за 2:1!

Реакцията на Симоне Индзаги не закъсня и в игра се появиха Хакан Чалханоглу и Хоакин Кореа, съответно на местата на Роберто Галярдини и Барела. Но и това не даде нужния резултат и в 86-ата минута Педро с превъзходен фалцов удар матира Ханданович за крайното 3:1!

Лацио – Интер 3:1

Голмайстори: 1:0 Андерсон (40), 1:1 Мартинес (51), 2:1 Алберто (75), 3:1 Педро (86)

Лацио: Проведел, Ладзари (71-Хисай), Патрик, Романьоли, Марушич, Милинкович-Савич, Каталди (84-Антонио), Весино (57-Алберто), Андерсон (84- Канчелиери), Имобиле, Дзакани (57-Педро)
Треньор: Маурицио Сари

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай, Бастони, Дъмфрис (69-Дармиан), Барела (77-Кореа), Брозович, Галярдини (77-Чалханоглу), Димарко (69-Госенс), Лукаку (69-Джеко), Мартинес
Треньор: Симоне Индзаги

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Майкъл Фабри
Жълти картони: Дзакани, Марушич (Лацио); Брозович (Интер)

Снимка: БГНЕС