За втора поредна година Интер спечели Суперкупата на Италия.

Този път "нерадзурите" разбиха с 3:0 градския си съперник Милан и спечелиха трофея за 7-ми път в историята си, колкото имат и "росонерите". Двата гранда са и с по 4 загубени финала, а най-много трофеи има Ювентус – 9, плюс 8 поражения.

В Саудитска Арабия хората на Симоне Индзаги имаха превъзходство през всички 90 минути и спечелиха с голове на Федерико Димарко и Един Джеко през първото полувреме и на Лаутаро Мартинес след почивката. Така кошмарното начало на Милан за 2023 г. продължава с пълна сила, след като отборът отпадна от Купата на Италия от Торино с човек повече на терена, а в калчото има 1 победа и 2 равенства.

От своя страна Интер демонстрира отлична форма през новата година и след като сломи Наполи, сега спечели и първа купа. 


Стефано Пиоли направи три промени от равенството 2:2 с Лече в последния кръг от калчото. Симон Кяер, Сандро Тонали и Жуниор Месиас започнаха от 1-ата минута, а на пейката останаха Пиер Калулу, Томазо Побега и Алексис Салемакерс. В състава на Симоне Индзаги имаше само една ротация – Роберто Галиардини отстъпи мястото си на Николо Барела, който влезе като резерва при успеха с 1:0 над Верона в първенството. 

Това беше 234-ия път в историята, в който Милан и Интер се изправиха един срещу друг, но едва третият финал между грандовете. Статистиката беше на страната на "росонерите", които имат два трофея в директна битка с "нерадзудите", включително и при единствения им сблъсък за Суперкупата преди тази вечер – през 2011 г.

Но "синьо-черните" влязоха в двубоя уверени от факта, че са настоящ носител на Суперкупата, както и на Купата на Италия. Симоне Индзаги пък определено знае как се печели този мач, след като през 2017 и 2019 г. го взе с Лацио. Интересното е, че и в трите случая водените от него отбори победиха Ювентус.

И самочувствието на Интер си пролича още преди да е изминало и средата на първото полувреме, когато резултатът вече беше 2:0. Още в 10-ата минута Николо Барела с пас като по учебник изведе Федерико Димарко, той не се поколеба да нанесе страхотен удар, който намери долния десен ъгъл за 1:0! Ситуацията беше прегледана от ВАР, но след като не беше открита никаква нередност, голът беше зачетен.

В 21-ата минута шокът за Милан стана пълен. Алесандро Бастони намери Един Джеко, който финтира Сандро Тонали и с удар в долния десен ъгъл матира Чиприан Татарушано за 2:0! Шампионът на Италия изпадна в нокдаун и до края на полувремето можеше да инкасира още попадения във вратата си, но Димарко и Джеко не се възползваха пред открилите им се възможности.

След почивката Милан се събуди и в 49-ата минута Рафаел Леао се озова на обещаваща позиция, но ударът му премина точно над напречната греда. После шут на Исмаел Бенасер попадна право в ръцете на Андре Онана, след което Стефано Пиоло направи тройна смяна. Симон Кяер, Жуниор Месиас и Браим Диас бяха заменени съответно от Пиер Калулу, Дивок Ориги и Шарл Де Кетеларе.

След това далечно изпълнение на Леао не затрудни Онана, но промените в състава на "росонерите" определено не проработиха. "Червено-черните" така и не можеха да създадат сериозна опасност, докато Интер диктуваше играта и чакаше шанса си тотално да сломи градския съперник. И това стана в 77-ата минута, когато Лаутаро Мартинес получи далечен пас, финтира Фикайо Томори и с изпълнение с външен фалц сложи точка на спора! 

Милан – Интер 0:3

Голмайстори: 0:1 Димарко (10), 0:2 Джеко (21), 3:0 Мартинес (77)

Милан: Татарушану, Калабрия (79-Дест), Кяер (64-Калулу), Томори, Ернандес, Бенасер, Тонали, Месиас (64-Ориги), Диас (64-Де Кетеларе), Леао, Жиру (79-Ребич)
Треньор: Стефано Пиоли 

Интер: Онана, Шкриняр, Ачерби, Бастони (84-Де Фрай), Дармиан, Барела (71-Галиардини), Чалханоглу (84-Аслани), Мхитарян, Димарко (63-Госенс), Джеко (71-Кореа), Мартинес
Треньор: Симоне Индзаги

Стадион: "Крал Фад"
Съдия: Фабио Мареска
Жълти картони: Ернандес (Милан); Барела, Чалханоглу, Мартинес (Интер)  

Снимка: БГНЕС