Треньорът на Порто Серджо Консейсао обясни защо доведе някои играчи на ФК Порто в Милано на фона на съмнения за контузии, призна силните страни на Интер в Шампионската лига и настоя, че „никога“ не е бил близо до треньорска роля в Италия. Неговият Порто гостува на „Сан Сиро“ утре вечер в 22,00 ч. в първи осминафинал от Шампионската лига.

Треньорът вече предизвика няколко изненади, като взе с отбораняколко играчи, които далеч не са напълно готови, като Еванилсон, Матеус Урибе, Отавио, Галено и Фабио Кардосо.

„Някои от играчите, които повиках, имаха мускулни травми, така че всеки час може да има значение за възстановяването“, каза треньорът на пресконференцията си. „Те не са готови да играят 90 минути, но въпреки това дойдоха с нас. Те са в преходен период между лечебната зала и терена, така че се надяваме утре да имаме добри новини от медицинския персонал.”

Това е завръщане в Италия за Консейсао, който беше полузащитник в Серия А за Парма, Интер и Лацио, където беше съотборник с настоящия треньор на нерадзурите Симоне Индзаги.

„Винаги е емоционално за мен да бъда тук, всички знаете привързаността, която изпитвам към Италия, страна, която ме посрещна, когато бях само на 22-23 години. Играх по-малко в Интер, тъй като се контузих рано след страхотни сезони с Лацио и Парма. Но всичко това вече е минало“.

„Това не е сблъсък между Индзаги и Консейсао, а между два клуба с богата история. Много съм доволен да видя Симоне отново, работихме заедно в Рим и спечелихме важни трофеи заедно. Сега сме в друга професия, по-трудна, но също толкова вълнуваща. Очаквам труден мач, Интер е отбор с много качество, ясен стил на игра и някои интересни играчи. Те също така са свикнали на натоварената програма и играят в една от най-конкурентните лиги в света, губейки само веднъж през последните три месеца“.

„Познаваме техните качества, но сме наясно и със собствените си силни страни. Свикнали сме да сме на тази сцена, ние сме исторически клуб и целта е да играем с голямо самочувствие“, добави Консейсао.

Порто оглави своята група в Шампионската лига пред Клуб Брюж и остави Атлетико Мадрид на последно място.

„На хартия Брюж и Порто бяха едно стъпало под съперниците, но на терена винаги даваме всичко от себе си. Освен това, ако погледнете рекорда ни от 2006 г. насам, Порто спечели множество национални и международни трофеи“, заяви още Консейсао.

Най-голямото съмнение утре за Интер изглежда е какво ще избере Индзаги в атаката измежду Един Джеко и Ромелу Лукаку. Кой ще стартира като партньор на Лаутаро Мартинес.

„Аз не съм Индзаги, това е въпрос към него. Мисля, че той има страхотни нападатели на свое разположение. Да играеш срещу Интер е огромно предизвикателство, детайлите ще бъдат решаващи. Целта е да се класираме за следващия кръг, знаем, че се играе в два мача и помним прецедента с Рома”

Поради историята си в Италия като играч, Консейсао е свързван с клубове, включително Интер и Наполи, така че имаше въпроси дали някога бил ли е близо до поемането на работа в тези клубове?

"Не никога. Обичам Италия, това е прекрасна страна, научих толкова много като играч тук и от треньорите, с които работих, винаги можеш да се учиш от всеки, дори от градинарите. Опитът ми в Италия беше важен, но не решаващ, защото всеки има своите идеи“.