Интер се измъчи, но успя да победи с 1:0 Порто в първи 1/8-финален двубой от Шампионската лига. Двубоят на стадион „Джузепе Меаца“ премина под териториално предимство на „нерадзурите“, но те не намираха път към вратата на съперника, докато португалците не останаха с 10 души на терена.

В 78-ата минута Отавио получи червен картон, а влезлият като резерва Ромелу Лукаку заби скъпоценното попадение в 86-ата минута и се превърна в герой.

Така „Змията“ взе минимален аванс пред „драконите“ преди реванша. Вторият мач на стадио „Драгао“ е на 14 март, когато ще се определи кой ще продължи на ¼-финалите в най-комерсиалния клубен турнир.

Грандът от Милано търсеше по-напористо победата на своя терен. Хората на Симоне Индзаги пропуснаха няколко изгодни положения. Възпитаниците на Серджо Консейсао на свой ред създадоха доста главоболия на стража на домакините Онана при своите изключително опасни контраатаки. Интер обаче разполагаше с безпогрешен голкийпър под рамката.

Двубоят на „Джузепе Меаца“ започна двуостро. Набързо двата тима осъществиха по няколко опасни слизания към вратата на съперника си. Защитните валове на „нерадзурите“ и „драконите“ се справиха с набезите и не допуснаха сериозни опасности пред Онана и Коща.

Все пак хората на Симоне Индзаги постепенно взеха инициативата и последваха пропуски на Димарко и Лаутаро Мартинес, който не уцели вратата след изстрел с глава от изгодна позиция.

В 18-ата минута Чалханоглу опита да изненада Диого Коща, но вратарят на гостите се справи с шута на турчина. Порто отговори на предизвикателството с удар на Груич от около 25 метра, но кълбото прелетя над вратата.

Най-чистата възможност за „драконите“ от началото на мача дойде в 37-ата минута. Тогава Тареми намери перфектно с пета Груич в пеналта, а той нанесе мощен шут от 11-12 метра, но би право в тялото на Онана, който изби с крак. След това и Галено с глава не успя да порази целта при добавката.

В 39-ата минута футболистите на двата отбора едва не се хванаха за гушите. Емоциите на терена ескалираха след сдърпване между Отавио и Федерико Димарко. Съдията Сърджан Йованович охлади страстите, показвайки жълти картони на двамата виновници.

Интер пропусна златен шанс да поведе в резултата точно преди почивката. В добавеното време на първото полувреме Димарко центрира от фал, Бастони стреля с глава, но Коща демонстрира страхотен рефлекс и спаси своите.

След антракта гостите от Португалия излязоха доста по-амбицирани. В 48-ата минута Матеус Урибе шутира от дъгата на пеналта, ала кълбото профуча над вратата. Интер отговори с удар от воле на Барела, минал покрай целта.

В тези минути всяка контраатака на „драконите“ вещаеше сериозни опасности пред вратата на Онана. Последва изстрел на Тареми, спасен от камерунския страж. Порто като по чудо не откри резултата в 57-ата минута след тройно спасяване пред мрежата на „Змията“. Първо Шкринияр блокира удар на Зайду, а след това Онана спаси негов удар и последвал такъв на Тареми.

В игра за домакините се появи и Ромелу Лукаку, който свали топката за Барела, но той би над вратата в 69-ата минута. Малко след това Лаутаро не успя да прати топката в опразнената врата. Последва нов несполучлив опит на Тареми за гостите.

В 78-ата минута дойде сюблимният момент в мача. Отавио фаулира Чалханогли и реферът му показа втори жълт картор и той пое преждевременно към съблекалните, а гостите останаха с 10 души на терена.

Хората на Индзаги все пак успяха да се възползват от численото си предимство. В 86-ата минута падна жадуваният гол във вратата на Коща. Барела центрира перфектно към Ромелу Лукаку, който първоначално стреля в десния страничен стълб, но при добавката мощният таран нямаше пощада – 1:0.

Малко след това белгийският нападател пропусна шанс да вкара втори гол и да даде по-солидна преднина за италианския гранд преди реванша. Все пак Интер излезе с едни гърди напред, но със сигурност ще преживее тежки минути в Порто в стремежа си да се класира за следващата фаза на турнира.

Интер - Порто 1:0

Голмайстори: 1:0 – Ромелу Лукаку (86)

Червен картон: Отавио – Порто (78)

Интер: Онана, Шкринияр, Ачерби, Бастони, Дармиан, Барела, Чалханоолу, Мхитарян, Димарко, Джеко, Лаутаро

Порто: Коща, Марио, Пепе, Маркано, Зайду, Отавио, Урибе, Груич, Галено, Тареми, Пепе Акино