Дългото очакване на дербито (б.р. – на 16 септември) подклажда надежди и нажежава още повече обстановката. Има още доста дни до него, но вече може да се каже, че на „Джузепе Меаца“ ще има всички предпоставки, за да станем свидетели на грандиозен мач. Интер и Милан са в отлична форма, те са на върха в класирането и осигуряват емоция, което означава, че и от психологическа гледна точка са добре.

Как ще завърши, не знам, но съм сигурен, че отборът, който се стреми да играе своята игра, ще спечели, смятайки го за най-добрата противоотрова за спиране на съперника. Важното е да си убеден в собствените си сили и идеи: за постигането на това условие основна ще е работата на двамата треньори. Подготовката за подобно предизвикателство изисква да се грижите за най-малките детайли, дори да станете маниакални по време на тренировка, когато опитвате и опитвате отново и отново движенията и игровите ситуации: нищо не може да бъде оставено на случайността.

Какво трябва да направи Пиоли, за давкара в клетката Интер и бих добавил, да увеличи максимално качествата на своя Милан? Първата цел трябва да бъде да предаде своята визия и желания на играчите. Той трябва да ги убеди и докато всички не са на разположение и са подредени на една и съща дължина на вълната, той е длъжен да настоява. През първите три кръга Милан ми се стори убедителен, спечели три победи, две от които навън, показа някои нови идеи и, което не бива да се пренебрегва, обърна особено внимание на собствената си игра. Отборът винаги се опитваше да натисне газта, за да доминира на терена. Все още има какво да се подобрява, например компактността. Има нужда от нисък и агресивен Милан, за да постави Интер в затруднение. Нерадзурите биха могли да страдат от високата преса, но ако се направи в правилния момент. Става дума за проектиране на екип, който знае как да се движи по компактен и организиран начин: 10 играчи в активна позиция със и без топка. Това трябва да е целта, която Пиоли да има предвид. В противен случай, ако при атака на Интер тримата нападатели на Милан не се върнат, всичко се усложнява и рискувате сериозно.

Защото нерадзурите знаят как да бъдат безмилостни: имат опит, физическа енергия и хора, които с проста игра могат да променят посоката на мача. Силната страна в отбора на Индзаги е здравата защита. Интер все още не е допуснал гол, което означава, че има комуникация между отделите, че всички помагат и си сътрудничат. Въпреки това по отношение на цялостното маневриране трябва да се признае, че нерадзурите се фокусират много върху контраатаката: те имат правилните елементи за този тип игра. Скорост, сила и след това, след като топката бъде изгубена веднага се връщат в защитна позиция без да обръщат твърде много внимание на пресата. Ако Милан успее да реализира плана си да открадне времето, а оттам и идеите на екипа на Индзагичрез прилагане на продължителна преса, тогава може да започне с точка предимство.

През миналия сезон доминацията на Интер в дербита беше ясна. Доминация, която произтича и от очевидно атлетично превъзходство. Е, струва ми се, че Милан сега леко коригира курса си и добави мускули. Имам предвид по-специално халфове като Райндерс и Лофтъс-Чийк. Но ако няма правилната компактност и ако групата не е достатъчно агресивна, мускулите могат да направят малко. От това, което видяхме в началото на шампионата, Интер се фокусира както винаги върху индивидуалните качества на многото шампиони, които са на разположение на Индзаги: отличния Лаутаро, но също и Тюрам, който се адаптира перфектно към новата реалност.

Напротив, Милан разчита повече на играта, опитва се да стигне до гол чрез комбинации, изхождайки от предположението, че футболът никога не се разбира твърде много в Италия като колективен спорт. Ще бъде предизвикателство между два различни начина за тълкуване на играта. При всички случаи шоуто е гарантирано.

Интервю на „Гадзета дело спорт“, превод на в-к Тема спорт