Мачовете от първия за годината кръг в Серия А донесоха още много спорове относно използването и функционирането на ВАР, тъй като докато Верона беше ядосана на гола на Интер, Сасуоло беше озадачен от отсъждането за нарушение срещу Фиорентина, а и на мача Фрозиноне - Монца имаше скандални отсъждания. Официалните лица вече бяха под светлината на прожекторите след последните мачове от 2023 г., когато Интер вкара гол срещу Дженоа, а ВАР не се намеси за бутането на Ян Бисек срещу съперник при попадението.

Този път ВАР остана безмълвен, когато Алесандро Бастони тресна с лакът в лицето Онджей Дуда от Верона. Множество съдийски експерти в DAZN, Sky Sport Italia, Sport Mediaset и RAI се съгласиха, че ВАР е трябвало да извика съдията, за да изгледа отново този инцидент.

Междувременно снощи Сасуоло видя гол, отменен при спорни обстоятелства, срещу Фиорентина. Матеус Енрике беше определен в активна позиция, когато се намираше в засада при подготовката за гола на Кристиан Торствед. Въпреки това не изглеждаше, че той е направил някаква реална промяна в ситуацията, тъй като Роландо Мандрагора беше блокирал удар от близко разстояние и поради това видимостта на Андреа Консили беше без значение.

В същия мач на Фиорентина също не беше признат гол, но той не беше заради засада на М'Бала Нзола, а по-скоро на самия Лукас Мартинес-Куарта при изграждането на атаката. Ето защо ВАР можеше да го отмени директно от кабината, без да е необходимо преразглеждане на терена - ако ставаше въпрос за непряко нарушение, съдията сам щеше да вземе това решение.

Проблемите с ВАР продължиха и при гола на Монца срещу Фрозиноне. Имаше някои предположения за технически проблеми през първото полувреме, когато съдията Мария Соле Ферири Капути спря играта за няколко минути и позволи на играчите да отидат на скамейките си, за да се освежат. Едва ли времето беше такова, че да оправдае почивката за разхлаждане през януари, но няколко минути по-късно те подновиха играта.

Според вестник "Ла Република" липсата на комуникация с ВАР стаята е продължила и когато Монца отбеляза гол в 43-ата минута, съдийката все още не е могла да чуе сътрудниците си. Вместо това голът е бил проверен и потвърден по телефона на четвъртото длъжностно лице Маринели, който от своя страна е предал съобщението на съдията.

Техническите проблеми продължиха и през второто полувреме и имаше изявление, прочетено от говорителя, за да потвърди, че в този момент няма ВАР. Няколко минути по-късно проблемът беше разрешен и друго изявление информира публиката за ситуацията.