Интер и Милан спечелиха своите мачове от 30-ия кръг в Серия А, което означава, че разликата на върха в класирането остава непроменена. Нерадзурите имат 14 точки повече от местния съперник. По всичко изглежда, че с 8 кръга до края Интер е сигурен шампион. Кога обаче Интер ще може да спечели скудето номер 20 в своята история? Подходящият месец може би вече е април, но трябва да се впуснем в някои аритметични изчисления, за да добием по-добра представа за сценария. С особен акцент върху един понеделник - 22 април...

Като започнем от най-простите аспекти, наличието на 14 точки преднина пред втория в класирането означава спечелване на титлата четири кръга преди края, ако разликата остане същата. Ако това е така, крайния срок е края на април. От друга страна, ако форсираме вероятностните изчисления и разберем колко скоро отборът на Симоне Индзаги може да реализира доминацията си през сезона, празненствата в Милано могат да бъдат пренесени за средата на месеца, в случай че росонерите загубят следващите два мача с Лече и Сасуоло, това може да означава 20 точки разлика шест кръга преди края и титла за Интер. В случай на грешни стъпки на Лаутаро Мартинес и съотборниците му обаче "денят Х" очевидно може да бъде непрекъснато отлаган от седмица на седмица.

Това, което обаче монополизира футболните разговори в ломбардската столица - с противоположен ентусиазъм според цветовете на гърдите - е понеделник, 22 април, последния мач от 33-ти кръг на първенството. На "Сан Сиро" всъщност е насрочено последното градско дерби за сезона – Милан – Интер. Ако всичко остане непроменено, лидера ще има 14 точки аванс, което означава, че ако Интер победи ще има повече от 15 точки преднина и 5 кръга до края – тоест гарантиране на титлата. В случай на равенство празненствата ще бъдат отложени с поне една седмица.

Трябва да се подчертае, че в случай на равенство в точките в края на сезона на върха в класирането не се зачитат нито директните сблъсъци, нито головата разлика, тъй като има финален плейоф за скудетото. Ето защо, за да пристигне в дербито с удоволствието да има два два полезни резултата от три и да ликува директно в дербито, Интер ще трябва да пристигне за мача с 16 точки повече от росонерите. Тоест трябва да спечели с 2 точки повече от Милан в следващите два кръга. В тях нерадзурите играят с Удинезе и Каляри. Ако обаче пък Милан вземе 2 точки повече от Интер в следващите два мача, нерадзурите няма как да спечелят титлата в дербито.