Дербито вече започна в „Апиано Джентиле“. Симоне Индзаги се грижи за детайлите, планът вече е готов. Интер знае как да го направи. Нерадзурите са в рекордна серия от пет победи срещу Милан. И един от ключовите моменти, които треньорът определи, е в подхода към предизвикателството. Индзаги иска от отбора си летящ старт. Не е съвпадение: в три от последните пет успеха срещу росонерите Лаутаро и съотборниците му отбелязаха поне един гол в първите 10 минути на мача. Началото на дербито е решаващо в съзнанието на треньора: отчасти, за да изненада отбора на Пиоли, отчасти, за да накара мача да тръгне по вода и от тактическа гледна точка. В крайна сметка това езапазена марка на нерадзурите. Интер е отборът, който е вкарал най-много голове до 15-ата минута и в хипотетичното класиране нерадзурите ще бъдат начело и там. Интер знае как да удря и ракетният старт е ясна стратегия.

  • Постоянна преса

Не само ударното начало е важно. Индзаги ще поиска от отбора постоянно и високо темпо. Не е задължително винаги да атакува, но да поддържа напрежение върху Милан. В техническия щаб на нерадзурите признават, че съперникът е отбор с отличен дрибъл, но който понякога забавя темпото. Да държиш крака на газта в съзнанието на Индзаги и екипа му, който подготвя видеото, би означавало да накараш Леао и неговите съотборници да загубят известна сигурност особено в защитната фаза. Интер е майстор на преходите, Мхитарян е човекът парекселанс, назначен да трансформира типа действие, да пренесе топката от другата страна на терена. Тогава арменецът е ключов играч. Но като изключим индивидуалностите, отношението на отбора ще трябва да е различно от това през миналия месец. Тук Индзаги не може да има никакви съмнения. Замъгляването напоследък на Интер беше по-скоро на психическо ниво, отколкото на физическо. Дербито автоматично дава енергия. След това става въпрос за трансформиране на този заряд в правилно отношение. Винаги натискаш, никога не даваш шанс на Милан да се замисли.

  • Работата на Пиоли

Има един аспект, който не може да бъде пренебрегнат. И това може да се окаже решаващ фактор за Индзаги и Интер. Милан игра в четвъртък в Лига Европа и неизбежно ще се усети физическата умора, както и психическата след отпадането, въпреки че дербито бе изтеглено за понеделник. Ето защо въпреки мощното начало и постоянна агресия играчите няма да губят търпение, ако мачът веднага не тръгне по правилния път. Това футболистите на терена ще трябва да го вземат предвид.

Смените също ще са много важни. Привличането на свежи сили точно когато Милан неизбежно отпада, може да се окаже важно за резултата. От физическа гледна точка Интер се справя добре, а тимът работи в традиционна седмица до лагера в неделя вечерта в „АпианоДжунтиле“. Индзаги разполага с цялата група, няма наказани или с травми, изключвайки трайно контузения Куадрадо.

  • Промени в играта

Ако има зона на терена, в която може да бъде наранен Милан, това са фланговете. Да атакуваш и да не бъдеш атакуван – това е идеята на Индзаги. И това беше общата нишка на петте поредни победи. Планът е ясен и в двете фази. Офанзивата води до извличане на максимума от внезапни промени в играта, за да се атакува слабата страна на Милан. И следователно тайната ще бъде да се привлече пресата на росонерите от едната страна и след това да се намерят свободни играчи от другата в лицето на Димарко отляво и един измежду Дармиан или Думфрис отдясно.

Банално е да се отбележи, че левият фланг на Милан е силната страна на Пиоли, но Пулишич отдясно също трябва да бъде наблюдаван. В този смисъл Барела и Мхитарян ще трябва да помагат много. И тогава второ подаване, атака, принуждавайки крилата на Милан да… се стреснат, като тичат назад.

  • Без нервност

Умственият аспект не може да липсва в дербито. Предизвикателства от такова високо ниво се печелят първо с главата, а след това с краката: това ще повтори Индзаги на своя отбор преди мача. Интер ще излезе на терена с психологическо предимство, докато съперниците им са обсебени да не загубят отново. Нерадзурите са на крачка от целта си – втората звезда, която при всички положения ще пристигне, дори успехът срещу Милан да не се материализира. Затова Индзаги иска неговите играчи да останат спокойни във всяка ситуация. Да не се поддават на нервност, да не попадат в капани, където Интер рискува да загуби. Първенството е налице, масата е подредена: сега всичко, което трябва да направите, е да седнете и да се храните.

Давиде СТОПИНИ, „Гадзета дело спорт“, превов на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС