В продължение на дълги години Серия А беше смятано за едно от най-скучните първенство. Където тактиката и дефанзивната игра е извадена на пиадестал. Статистиката обаче не може да излъже и футболните фенове от цял свят вече виждат италианското първенство в съвсем различна светлина.

Оказа се, че този сезон Серия А е най-резултатният шампионат от петте големи първенства в Европа, разбивайки онзи мит от края на 90-те години.

Разбира се, показателите на Ювентус загатва за нещо от времето, особено в Шампионската лига, където шампионът на Италия допусна само 7 гола в турнира и в момента се готви за финал с Барселона.

Но пък мнозина вярват, че именно Ювентус, а не Реал Мадрид, имат по-добри шансове да победят тима на Луис Енрике, който разполага с нападателно трио мечта – едно от най-добрите в историята на играта. Защитата на Юве обаче е достатъчно добра, за да го обезвреди.

Работата обаче е там, че тази година първенството на Италия разби конкуренцията в Европа, а 47-те гола в последния кръг счупиха един 23-годишен рекорд. Отборите в Серия А си вкараха общо 1024 гола.

Резултатност в 5-те големи първенства на Европа:

Серия А – 1024 гола (2.72 средно на мач)

Ла Лига – 1009 (2.66)

Висша лига – 975 (2.57)

Лига 1 – 947 (2.49)

Бундеслига – 814 (2.66)

Освен всичко останало, 38-годишният Лука Тони удари всички в земята, като стана голмайстор на първенството. Ветеранът раздели първата позиция с Мауро Икарди, като и двамата вкараха по 22 гола.

Голмайсторите в първенството:

Лука Тони (22)

Мауро Икарди (22)

Карлос Тевес (20)

Гонсало Игуаин (18)

Евроспорт