Дженоа поднесе голямата сензация в 14-ия кръг на Серия "А", след като на своя стадион "Луиджи Ферарис" размаза с 3:1 шампиона Ювентус. В родния град на Христофор Колумб гостите започнаха срещата много надменно, което им изигра лоша шега и набързо бяха наказани.  

Още до 13-ата домакините имаха преднина от 2:0 след попадения на младия Джовани Симеоне. 21-годишният стрелец откри резултата секунди след първия съдийски сигнал и грешка на Леонардо Бонучи, а малко след това вкара страхотен гол с глава. Юве така и не се отърси от шока и в 29-ата минута Алекс Сандро си заби автогол за 3:0 за "моряците".

След това гостите взеха инициативата, но така и не успяваха да застрашат сериозно Матиа Перин. През втората част Макс Алегри пусна на терена и тежката си артилерия в лицето на Гонсало Игуаин, но отборът му стигна само до почетно попадение в 82-ата минута, дело на Миралем Пянич от фаул. Въпреки загубата Юве остава лидер, но вече с четири точки аванс пред Милан.

Рома също може да се доближи на толкова от върха, ако довечера победи Пескара в Рим. Големият успех пък изкачи Дженоа на 9-то място с 19 т.


Домакините заложиха на смела схема 3-4-3, като в предни позиции действаха Окампос и Ригони по двата фланга, а героят Симеоне беше в центъра на атаката. Макс Алегри пък избра схема 3-5-2.

Лихтщайнер започна като десен централен защитник, а Куадрадо игра като партньор на Марио Манджукич в предни позиции. "Белият дроб" на "старата госпожа" Маркизио пък изненадващо остана на скамейката за сметка на Ернанес.

Домакините стартираха сблъсъка шеметно и поведоха още в 3-ата минута след фрапантна грешка на Бонучи. Централният бранител се опита да изнесе с пета, Ригони открадна топката и нахлу в наказателното поле, откъдето стреля, но Буфон демонстрира висока класа и изби.

Кълбото се върна в него и след новия му шут Сандро изчисти от голлинията, след което Симеоне овладя. Неговият изстрел от непосредствена близост също беше париран от Буфон, но при добавката най-добрият вратар на планетата вече капитулира – 1:0.

Юве отговори пет минути по-късно със силен удар на Куадрадо с глава, който Перин улови. После Дженоа продължи с настъпателните си атаки и след малко повече от 10 минути игра се получи разбъркване пред вратата на "бианконерите", при което няколко футболисти не успяха да нанесат решаващия удар. Буфон и Бенатия пък не се разбраха, но в крайна сметка капитанът хвана кълбото.

В 13-ата минута убийствените атаки на "грифоните" за втори път се увенчаха с успех. Лазович проби по дясното крило и центрира във вратарското поле, откъдето Симеоне с летящ плонж с глава вкара втория си гол в мача и тотално обезвери "старата госпожа" – 2:0!

В 23-ата минута резултатът можеше да набъбне на 3:0. Тогава Ригони проби между централните защитници на Юве и от няколко метра засече силно, но над горната греда. След половин час игра Дженоа все пак стигна до трети гол. След изпълнение на корнер, Симеоне засече с глава към далечния ъгъл, където Сандро в опита си да изчисти си вкара автогол и крахът за торинци стана пълен.

В 32-ата минута шампионите получиха нов удар, след като Бонучи получи разтежение и беше принудително сменен от Ругани. Шест минути по-късно Пянич отправи истински снаряд от фаул, който обаче профуча покрай целта. След почивката Юве се окопити и в 53-ата минута Кедира се озова на чиста позиция, но от 3-4 м не успя да уцели вратата.

В 57-ата минута Дженоа можеше да направи сензацията пълна, след като Кофи с чудесен пас изведе Симеоне очи в очи с Буфон и прати топката между краката му, но вратарят все пак игра с нея и спаси. В 75-ата минута Юве остана с човек по-малко на терена, след като Дани Алвеш получи контузия, а Алегри вече беше направил и трите си смени. До края Пянич направи загубата на шампионите по-почетна с прекрасно изпълнение от фаул.

Дженоа – Ювентус 3:1

Голмайстори: 2:0 Симеоне (3, 13), 3:0 Сандро (29-авт), 3:1 Пянич (82)

Дженоа: Перин, Ицо, Бурдисо, Муньос, Лазович (68-Еденилсон ), Ринкон, Кофи, Лаксалт, Ригони (87-Гапке), Симеоне, Окампос (89-Бираски)
Треньор: Иван Юрич

Ювентус: Буфон, Бонучи (33-Ругани), Бенатия, Лихтщайнер (54-Игуаин), Алвеш, Сандро, Кедира (71-Стураро), Ернанес, Пянич, Куадрадо, Манджукич
Треньор: Макс Алегри

Генуа, ст.: "Луиджи Ферарис"
Съдия: П. Мазолени
Жълти картони: Ринкон, Кофи (Дженоа); Куадрадо, Стураро, Куадрадо (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/oPy_An5104A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>