Едни от най-големите европейски отбори Ювентус и Барселона се паднаха един срещу друг на 1/4-финалите на Шампионската лига, но историята показва, че това е едва четвърта тяхна среща в турнира.

Любопитното е, че победителят в тази двойка винаги достига до финала на турнира, в който се срещат. И винаги го губи! Изключението е само 2015 година, когато двата отбора си оспорваха "Ушатата" в Берлин. 

Всичко започва през сезон 1985/86, когато те спорят за място във финала на Купата на Европейските шампион (КЕШ). Каталунците печелят у дома с 1:0 и след равенство 1:1 на италианска земя се класират на финала, където губят от Стяуа с дузпи.

През 2003 година Ювентус си връща и елиминира този противник на четвъртфиналите на Шампионската лига. Двата мача завършват по 1:1 и срещата на стадион "Ноу Камп" влиза в продължения. "Бианконерите" вкарват така важния втори гол, но на финала губят с дузпи от Милан.

Третата среща между Юве и Барса в най-престижния европейски клубен турнир беше и най-важното до момента - на финала през 2015 година, когато "блаугранас" спечелиха с 3:1, за да покорят Европа за пети път.

Двата клуба имат сблъсък и за КНК - през 1991 година. На полуфиналната фаза Барса печели с 3:1 и губи реванша с приемливото за Христо Стоичков и компания 0:1. На финала обаче Барса губи финала от Манчестър Юнайтед с 1:2.

През 1970 година Юве и Барса спорят още на 1/16-финалите за Купата на панаирните градове, когато италианците постигат две победи с по 2:1. Куриозното е, че победителят в двойката (Юве) също губи на финала след 3 равенства с английския Лийдс.

Вижте видеото от полуфиналната среща между двата отбора за КНК през 1991 г. и двата гола на Христо Стоичков

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/HnAQpovnXDs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Срещата-реванш в Торино

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Tx6BkX2P1T0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>