С два гола на Гонсало Игуаин шампионът Ювентус се класира за финала за Купата на Италия, въпреки че загуби реванша с Наполи на "Сан Паоло" с 2:3. "Бианконерите" обаче бяха спечелили първия мач с 3:1 и попаденията на Ел Пипита се оказаха решаващи за крайния изход на сблъсъка.

Първото полувреме беше много динамично и след почти четвърт час игра домакините бяха близо до гола, но Нето успя да се справи с излезлия сам срещу него Хосе Кайехон. После битката беше за всяка педя терен, по едно време футболистите едва не се сбиха, а в 31-ата минута Томас Ринкон направи непростим пропуск, останал непокрит на точката за дузпата. Секунди по-късно обаче Игуаин смълча препълнените трибуни с удар от дистанция.

Второто полувреме започна с два пропуска на Аркадиуш Милик, но в 53-ата Марек Хамшик все пак възстанови равенството. Той се разписа във втори пореден мач срещу Юве, след като в неделя донесе равенството 1:1 за отбора си в дербито от Серия "А". В 59-ата минута Игуаин отново смълча трибуните за 2:1 за торинци, но в 61-ата минута Мертенс, който се появи 15 секунди по-рано в игра, изравни след недопустима грешка на Нето. Наполи не се предаде и в 67-ата минута Лоренцо Инсиние направи шоуто пълно и даде преднина на отбора си.

До края не падна нов гол и Юве се класира за трета поредна година на финал, където съперник ще е Лацио. Мачът е насрочен за 2 юни в Рим и е повторение от 2015 г., когато "старата госпожа" победи с 2:1 след продължения.    


В стартовите състави на двата отбора имаше доста промени, сравнение с неделното дерби. Пепе Рейна се завърна на вратата за Наполи, Фаузи Гулам и Влад Кирикеш смениха Раул Албиол и Иван Стринич в защита, Амаду Диавара и Пьотр Зиелински бяха предпочетени пред Алан и Жоржиньо. Аркадиуш Милик пък започна като централен нападател за сметка на голмайстора Дрис Мертенс.

За Юве пази Нето, докато в отбранителния вал имаше цели три промени – Дани Алвеш, Меди Бенатия и Алекс Сандро смениха съответно Стефан Лихтщайнер, Джорджо Киелини и Квадво Асамоа. Възстановеният Пауло Дибала стартира зад Гонсало Игуаин, Томас Ринкон, Стефано Стураро и Хуан Куадрадо започнаха титуляри, докато Миралем Пянич, Марио Лемина и Клаудио Маркизио седнаха на пейката.

Юве започна мача със свиреп натиск и още в началото Игуаин намери Бенатия на чиста позиция, но мароканецът не успя да нанесе хубав изстрел и пропиля открилата му се възможност. В следващите минути шампионите владееха топката повече, а Макс Алегри окуражаваше възпитаниците си край тъчлинията да търсят гол, за да сложат точка на спора рано-рано.

В 12-ата минута обаче Наполи пропусна великолепен шанс да поведе. Милик по прекрасен начин с пета изведе Кайехон сам срещу Нето, но вратарят успя да избие. Топката попадна в Инсиние, чийто шут излезе в аут. Торинци отговориха с диагонален изстрел на Сандро, който не затрудни Рейна. После сблъсъкът беше изключително напечен, тифозите на препълнения до краен предел "Сан Паоло" допълнително нажежаваха обстановката, а темпото на игра бе изключително високо.

В средата на полувремето Куадрадо беше бутнат и се строполи на земята и всички футболисти на Наполи се втурнаха към колумбиеца. Двата отбора се хванаха за гушите, част от играчите на домакините започнаха да падат като круши по терена и главният съдия Лука Банти укроти страстите с жълти картони. Малко след това Кирикеш допусна фрапантна грешка, изведе Ринкон на точката за дузпата сам срещу Рейна, но шутът на  халфа беше безкрайно неточен.

В 32-ата минута Игуаин обаче показа безпощадност срещу бившия си отбор и смълча трибуните. Аржентинският стрелец получи пас на 21 м от вратата, завъртя се и със страхотен удар преодоля Рейна за 1:0! Това беше трети гол за Ел Пипита с екипа на Юве срещу южняците и първи в Неапол. След попадението устремът на домакините секна, а Юве разиграваше спокойно топката без да бърза за никъде. В края на полувремето южняците се окопитиха и Кулибали засече с глава, но в аут.

Второто полувреме започна с фамозно воле от дистанция на Милик, което профуча на милиметри от целта. В 52-ата минута полякът отново беше под светлината на прожекторите, след като засече с глава от вратарското поле, но отново Нето демонстрира класа и изби. 120 секунди по-късно обаче той остана безпомощен. След поредица от рикошети, топката стигна до непокрития на дъгата на наказателното поле Хамшик и той с прецизен изстрел изравни. Това бе 112-то попадение за словака, с което вече изостава само с 3 попадения от иконата Диего Марадона.

Голът на Наполи обаче не стресна торинци и в 59-ата минута Игуаин отново наказа бившия си тим. Сандро свърши страхотна работа по лявото крило, намери Дибала, който разтегна вдясно към Куадрадо. Колумбиецът напредна и с много хитър пас на точката на дузпата намери Ел Попита, който с удар точно под горната греда сложи точка на спора!

В 61-ата минута Мертенс накара тифозите да избухнат. Нето допусна детинска грешка при пас към него, не успя да овладее топката и белгиецът, който се появи в игра само 15 секунди по-рано, нямаше как сбърка на празна врата за 2:2! В 67-ата минута драмата стана пълна. Кайехон намери оставения сам на точката за дузпата Инсиние, който с плътен удар даде преднина на Наполи – 3:2! После Сари направи офанзивна смяна с изваждането на Хамшик за сметка на Паволети, а Алегри отговори с Дибала за сметка на опитния Бардзали.

До края не падна нов гол, въпреки натиска на Наполи и Юве се класира на финал.

Наполи – Ювентус 3:2 (4:5 общ резултат)

Голмайстори: 0:1 Игуаин (32), 1:1 Хамшик (53), 1:2 Игуаин (59), 2:2 Мертенс (61), 3:2 Инсиние (67)

Наполи: Рейна, Гулам, Кулибали, Кирикеш, Хисай, Хамшик (75-Паволети), Диавара, Зиелински (82-Алан), Инсиние, Кайехон, Милик (61-Мертенс)
Треньор: Маурицио Сари

Ювентус: Нето, Алвеш, Бонучи, Бенатия, Сандро, Ринкон (70-Пянич), Кедира, Стураро (86-Лемина), Куадрадо, Дибала (79-Бардзали), Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Неапол, ст.: "Сан Паоло"
Съдия: Лука Банти
Жълти картони: Кулибали, Кайехон, Диавара, Жоржиньо, Гулан (Наполи); Ринкон, Куадрадо, Пянич, Алвеш (Ювентус)  

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/k9n-x0oAGN0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>