ФИФА започна разследване на най-скъпия трансфер в историята на футбола – преминаването на Пол Погба от „Ювентус“ в „Манчестър Юнайтед“. През лятото французинът отиде на „Олд Трафорд“ срещу рекордните 105,2 млн. евро. Световната футболна централа погна мениджъра на играча Мино Райола, а причината е тлъстият хонорар, прибран от агента – 57 млн. евро.

Споразумението му със „Старата госпожа“ за 50% дял от всеки бъдещ трансфер над 45 млн. евро може да е в разрез с правилата. „Не коментираме договорите, ФИФА има документацията още от осъществяването на трансфера през август“, заяви говорител на „Юнайтед“.

Въпреки вдигнатата пушилка около Погба от клуба признаха, че имат клауза в договора на Погба, която гарантира 42 736 евро увеличение на седмичната заплата на играча. Това условие ще бъде изпълнено, ако „Юнайтед“ спечели Лига Европа. В момента френският халф прибира малко над 195 хил. евро на седмица.

Мино Райола, агентът на Погба, изглежда е осигурил отличен договор и на друга звезда на „червените дяволи“ – Златан Ибрахимович. Въпреки че е контузен и скоро няма да играе, шведът вече е заработил близо 3,4 млн. евро този сезон само от бонуси за головете му. В зависимост от това в кой турнир се е разписал, Златан прибира по около 169 000 евро на опъната мрежа.

Така преди да се контузи миналия месец, Ибрахимович вече бе натрупал сума от 3.4 млн. евро от попаденията си – 28 на брой. Това прави средно по 121 428 евро на гол. И това като допълнение към седмичната му заплата от 337 655 евро, която го направи и най-добре платеният играч в историята на английската Висша лига.