Италианският хегемон Ювентус победи с 2:1 като гост Болоня в мач от последния 38-ми кръг на Серия "А".

"Бианконерите" изиграха срещата на ходом заради предстоящия финал в Шампионска лига с Реал Мадрид на 3 Кардиф, но все пак стигнаха до успеха. Възпитаниците на Роберто Донадони откриха резултата чрез Слити Тайдер в 52-ата минута, а в 70-ата Пауло Дибала изравни.

Така се стигна до 94-ата минута, когато 17-годишният Мойс Кийн вкара първия си гол с "черно-белия" екип и се превърна в големия герой. Преди попадението обаче Марио Манджукич се хвана за коляното и тепърва ще се разбере дали става въпрос за контузия или моментна болка.

В крайното класиране "Старата госпожа" събра 91 точки – 29 победи, 4 равенства и 5 загуби, докато Болоня финишира на 15-та позиция с 41 т.


Треньорът на най-титулувания клуб на Апенините – Макс Алегри, заложи на голяма част от резервите. Официален дебют направи 20-годишния вратар Емил Аудеро, а по бековете действаха Стефан Лихтщайнер и Квадво Асамоа. Андреа Бардзали и Меди Бенатия започнаха като централни защитници, докато възстановеният Сами Кедира си партнира с Клаудио Маркизио в центъра на защитата. На скамейката останаха звезди от ранга на легендата Джанлуиджи Буфон, Алекс Сандро, Леонардо Бонучи, Миралем Пянич и Марио Манджукич. Джорджо Киелини пък изобщо не попадна в групата, докато Дани Алвеш беше наказан за натрупани жълти картони.

Мачът започна с натиск на шампионите от Юве, но в началните минути тифозите им изтръпнаха, защото двама от футболистите се строполиха на тревата, а следващата събота е финалът в Шампионска лига с Реал. Първо Маркизио се хвана за коляното, след като настъпи топката, а след това Дестро влезе остро в краката на Куадрадо и беше бурно освиркван. Двамата обаче се изправиха и за радост на торинци, се разминаха с травми.

Първото опасно положение създаде Болоня. След малко повече от 10-ет минути игра Дестро стреля силно, но покрай гредата. Шампионите отговориха с бърза контра, при която Игуаин подаде с пета към Асамоа и кълбото беше избито точно пред дебнещия във вратарското поле Дибала. След малко повече от четвърт час игра 23-годишният аржентинец се разписа с едно докосване отблизо, но голът беше правилно отменен за засада на Стураро.

След 20 минути игра Игуаин беше намерен с гръб към вратата, завъртя се и стреля от 8-9 м в долния ляв ъгъл, но твърде слабо и вратарят спаси. След почти половин час игра Кедира с пас като по учебник изведе Стураро на чиста позиция, но Крафт блокира удара му с отличен шпагат. До края на полувремето не падна гол, въпреки че Юве имаше превъзходство и създаде по-чистите положения през първите 45 минути на срещата.

Втората част започна с елегантно извеждащо подаване на Игуаин към изскочилия от втора позиция Кедира, но германецът не успя да нанесе хубав изстрел. В 52-ата минута Болоня поведе след великолепно изпълнение на Тайдер. Бившият халф на Интер получи пас на ъгъла на наказателното поле, нагласи топката на удобния си десен крак и с безпощаден удар в далечния горен ъгъл не остави шансове на Аудеро – 1:0!

След гола Юве се хвърли в атаки, а Алегри постепенно започна да пуска в игра тежката си артилерия от скамейката. В 60-ата минута Игуаин беше изведен сам срещу Да Коста, но той предвидливо напусна наказателното поле и изпревари стрелеца с части от секундата. Малко по-късно вратарят спаси чудесен фалцов шут на Дибала, но в 70-ата минута най-накрая капитулира. Първо Игуаин стреля, Да Коста изби, ни при добавката 23-годишният аржентинец го преодоля за 1:1.

Гостите стигнаха до победата с гол с глава на младока Мойс Кийн в 94-ата минута.

Болоня – Ювентус 1:2

Голмайстори: 1:0 Тайдер (52), 1:1 Дибала (70), 1:2 Кийн (90+4)

Болоня: Да Коста, Мбайе, Торосидис, Гасталдело, Крафт (75-Петкович), Тайдер, Вивиани, Пулгар (85-Наджи), Крейчи (67-Мазина), Оквонкво, Дестро
Треньор: Роберто Донадони

Ювентус: Аудеро, Лихтщайнер, Бенатия, Бардзали, Асамоа, Кедира (59-Манджукич), Маркизио (56-Пянич), Стураро, Куадрадо, Дибала (79-Кийн), Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Болоня, ст.: "Ренато Дел’Ара"
Съдия: М. Мариани
Жълти картони: Вивиани, Оквонкво, Гасталдело (Болоня); Куадрадо (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/maNQAGpPEtQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>