Италианският хегемон Ювентус продължава с наказателната си акция в Серия "А", след като победи с 1:0 Фиорентина в дербито от 5-ия кръг на калчото.

Успехът за "бианконерите" не дойде никак лесно и през първото полувреме те имаха сериозни затруднения в предни позиции. Малко след началото на втората част обаче Марио Манджукич се разписа с глава, за да донесе успеха за шампионите.

Така Юве спази традицията и вкара гол на "виола" у дома в 32-ри пореден мач. Освен това "черно-белите" не пропуснаха да се разпишат в 34-та поредна среща в първенството, като рекордът им е 43 двубоя между 2013 и 2014 г.

С победата Юве има пълен актив от 15 точки, с колкото е и Наполи, който смаза Лацио с 4:1 насред Рим. В следващия кръг рекордьорът по титли на Ботуша приема градския съперник Торино – единственият отбор, който през миналия сезон не загуби визитата си на "старата госпожа" (1:1).


Сблъсъкът очаквано започна с домакински натиск и в 8-ата минута Пауло Дибала спечели фаул на опасна позиция. Зад топката застана потърпевшият, стреля силно, но топката профуча на сантиметри покрай лявата греда. След четвърт час игра отново аржентинската звезда беше под светлината на прожекторите, след като се опита да изведе Хуан Куадрадо на стрелкова позиция, но пасът дойде малко дълъг за колумбиеца.

В средата на полувремето Марио Манджукич изведе Гонсало Игуаин, деветката беше повалена в наказателното поле, но съдийската бригада остана безмълвна. После Юве сбърка при изнасянето на топката и гостите спечелиха нарушение точно пред дъгата на пеналта. Зад топката застана Джордан Веру, който обаче шутира високо над напречната греда.

В следващите минути шампионите вдигнаха оборотите и натиснаха, но Фиорентина се отбраняваше добре и не допускаше опасности пред вратата си. В 43-ата минута Игуаин получи с гръб към вратата, завъртя се и отправи силен удар, след който се получи рикошет и топката излезе в корнер, при който не стана нищо интересно.

Втората част започна с владеене на топката от страна на "бианконерите", които не намираха пролуки към Марко Спортиело. Гостите пък продължиха да разчитат на бързи контри и при една от тях Андреа Бардзали се извиси над всички и изчисти опасно центриране отляво. Така се стигна до 53-ата минута, когато Ювентус поведе. Куадрадо центрира на далечната греда, където Манджукич с глава вкара втория си гол през сезона в Серия "А".

Попадението вдъхнови "старата госпожа" и след почти час игра Куадрадо пусна остър пас успоредно на голлинията, но нямаше кой да засече. След игра Сирил Теру пробва да изненада Войсчех Счесни с далечен изстрел, който профуча покрай лявата греда.

В 66-ата минута Милан Бадей спъна Блес Матюиди в наказателното поле и съдията Даниеле Довери отсъди дузпа. След това обаче той се допита до видео повторенията, отсъди фаул на линията на наказателното поле и показа втори жълт и съответно червен картон на халфа. До края не падна нов гол и Юве спечели с 1:0.

Ювентус – Фиорентина 1:0

Голмайстор: 1:0 Манджукич (53)

Ювентус: Счесни, Асамоа, Ругани, Бардзали, Стураро (90-Лихтщайнер), Бентанкур, Матюиди, Куадрадо (82-Бернардески), Манджуки, Дибала (75-Дибала), Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Фиорентина: Спортиело, Астори, Бадей, Бенаси (62-Диас), Бираги, Киеза, Лаурини (51-Гаспар), Пазела, Симеоне, Теру (68-Санчес), Верету
Треньор: Стефано Пиоли

Торино, "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Даниеле Довери
Жълти картони: Бардзали (Ювентус); Лаурини, Бадей, Астори (Фиорентина)
Червен картон: Бадей 66’ (Фиорентина)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/t57NKbwSFqA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>