Хегемонът на Ботуша Ювентус продължава с успешния си поход към четвърта поредна Купа на Италия.

В сблъсък от 1/4-финалите на турнира, шампионите победиха у дома Торино с 2:0. По един гол през двете полувремена вкараха Дъглас Коста и Марио Манджукич, с което пратиха "бианконерите" в следващата фаза на турнира.

Там съперник е Аталанта, който изненадващо елиминира Наполи след успех 2:1 насред "Сан Паоло". Победителят ще се определи в два мача, а другата двойка противопоставя Лацио и Милан, които са финалисти в турнира, съответно от 2016 и 2015 г.

Иначе на "Алианц Стейдиъм" Юве спечели напълно заслужено срещу градския съперник, въпреки че и "биковете" имаха своите шансове. Най-добрият за "черно-белите" беше Коста, който освен гола, създаде всичко най-интересно в предни позиции, още едно попадение му беше отменено за засада, пресираше, връщаше се в защита и организираше атаките.


Макс Алегри направи доста промени в състава. Гонсало Игуаин седна на пейката, а на върха на атаката действа Марио Манджукич, подпомаган от Дъглас Коста и Пауло Дибала. Стефано Стураро и Квадво Асамоа започнаха като крайни защитници, титуляри бяха още Даниеле Ругани и Клаудио Маркизио.

В отсъствието на големите звезди Андреа Белоти и Адем Ляич, в предни позиции за гостите играха М’Байе Нианг, Алекс Беренгер и Яго Фалке. На вратата пък застана Ваня Милинкович-Савич, който е брат на сръбската звезда на Лацио.

Дербито очаквано започна с натиск на Юве и още в 6-ата минута Миралем Пянич стреля от движение от границата на пеналта, но право в ръцете на Ваня Милинкович-Савич. Малко след това Торино изненадващо можеше да поведе. Джорджо Киелини увисна при висока топка, Алекс Беренгер се озова очи в очи с Войсчех Счесни и потърси далечния ъгъл, но изстрелът му излезе в аут.

След почти четвърт час игра Миралем Пянич центрира в наказателното поле от фаул, Марио Манджукич засече слабо с глава и вратарят улови без проблеми. Секунди след това Пауло Дибала с пас като по учебник изведе хърватския национал на чиста позиция, но Милинкович-Савич излезе предвидливо и стигна пръв до кълбото, с което предотврати сериозна опасност.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/G8O1NdlFNYs" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

В 15-ата минута вече нямаше какво да спаси "биковете". След поредица от карамболи, топката стигна до Дъглас Коста, който с удар от движение я насочи точно под напречния стълб и матира Милинкович-Савич – 1:0 за Юве! В следващата атака "бианконерите" можеха да удвоят преднината си. Дибала се озова на чиста позиция, но ударът му не намери очертанията на вратата.

"Дерби дела Моле" продължи да бъде много напечено и Торино можеше да изравни след последвалия аут. С дълго подаване Милинкович-Савич изведе М’Байе Нианг сам срещу Счесни, но диагоналният шут на нападателя нацели страничния стълб. В 27-ата минута Коста с бразилска техника буквално се подигра с противниковата защита, намери непокрития на точката за дузпа Дибала, чийто изстрел беше блокиран.

След половин час игра Квадво Асамоа изведе кариоката сам срещу вратаря, Коста го финтира и се разписа, но голът беше правилно отменен за засада. До края на полувремето Дибала отново пропусна да се разпише, след като Милинкович-Савич отклони бомбения му изстрел. Малко след подновяването на играта резервата Стефан Лихтащайнер центрира във вратарското поле, Манджукич засече с глава, получи се рикошет и кълбото премина покрай целта.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/cDLHs1FOfCc" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

После таранът пропусна да засече от движение на чиста позиция. В 59-ата минута и Блес Матюиди не успя да се разпише от непосредствена близост. В 67-ата минута Юве все пак сложи точка на спора. Сами Кедира от паднало положение продължи топката напред, получи се щастлив рикошет, при който Манджукич излезе сам срещу Милинкович-Савич и не сбърка за 2:0! Гостите имаха сериозни претенции за засада, но след видео повторение Даниеле Довери зачете попадението.

По-късно удар на Дибала отново излезе в аут. До края не падна нов гол и Ювентус се класира за 1/2-финалите за Купата на Италия.

Ювентус – Торино 2:0

Голмайстори: 1:0 Коста (15), 2:0 Манджукич (67)

Ювентус: Счесни, Асамоа, Киелини, Ругани, Стураро (46-Лихтщайнер), Матюиди, Пянич, Маркизио (60-Кедира), Коста, Дибала, Манджукич (78-Манджукич)
Треньор: Макс Алегри

Торино: Милинкович-Савич, Де Силвестри, Н’Кулу, Бурдисо, Молинаро, Базели (82-Бойе), Ринкон, Аква (81-Оби), Фалке, Беренгер, Нианг (81-Де Лука)
Треньор: Синиша Михайлович

Торино, "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Даниеле Довери
Жълти картони: Ругани (Ювентус); Бурдисо (Торино)