Италианският хегемон Ювентус излезе на върха в класирането на Серия "А", след като в мач от 22-ия кръг постигна измъчена победа с 2:0 като гост над Киево.

Както и срещу Дженоа (1:0), "бианконерите" се представиха много слабо и спечелиха благодарение на двата червени картона за веронци.

През първото полувреме домакините се защитаваха отлично и не позволиха сериозни опасности пред вратата си, въпреки че в 37-ата минута Самуел Бастиен беше изгонен от игра за две бързи официални предупреждения.

Началото на втората част отново не предложи интересни положения пред двете врати, а след час игра и Фабрицио Качаторе беше директно пратен под душовете за реплика срещу главния съдия Фабио Мареска.

С двама души на терена повече Юве очаквано стигна до победата, след като Сами Кедира откри резултата в 67-ата минута след асистенция на Федерико Бернардески. До края и Гонсало Игуаин (88) записа името си сред голмайсторите. 

С успеха шампионите излязоха на върха в класирането с 56 точки, докато Наполи има 54 т. и утре е домакин на Болоня. Киево пък остава на 13-та позиция с 22 т.


В отсъствието на голмайстора Роберто Инглезе, в атака за Киево започнаха Мануел Пучарели и Валтер Бирша, който действа в по-предни позиции от обичайното. На вратата на Юве отново застана Войсчех Счесни, въпреки че Джанлуиджи Буфон е възстановен, от 1-ата минута стартитаха още Квадво Асамоа и Стефано Стураро. Сред титулярите се завърнаха Матия Де Шилио и Андреа Бардзали, докато Джорджо Киелини получи почивка.

Още от самото начало на мача Юве се настани в половината на домакините и хубав изстрел на Дъглас Коста профуча над напречната греда.  По-късно Фабрицио Качаторе увисна, но Марио Манджукич не успя да реагира навреме и топката излезе в аут. В 20-ата минута Миралем Пянич стреля от дистанция, но Стефано Сорентино улови.

После Киево се защитаваше отлично и показа защо е успял да измъкне нулеви равенства у дома срещу Наполи и Рома по-рано през сезона. След половин час игра обаче Дарио Дайнели спъна на опасна позиция Гонсало Игуаин. Зад топката застана майсторът на подобни изпълнения Пянич, но босненският национал нацели стената.

Шампионите продължиха с атаките и шут на Ел Пипита по земя беше спасен от вратаря. Между 35-ата и 37-ата минута Самуел Бастиен си изкара два бързи жълти картона и остави "летящите магаренца" с човек по-малко на терена. До края на полувремето веронци успяха да задържат равенството въпреки изстрел на Сами Кедира, който Сорентино спаси.

На почивката статистиката показваше 70% срещу 30% владеене на топката в полза на Ювентус и шест срещу нито един изстрел към Войсчех Счесни. В 53-ата минута Макс Алегри взе мерки и изкара Стефано Стураро за сметка на далеч по-офанзивния Федерико Бернардески. Това наложи промяна в схемата, Коста се премести на левия фланг, италианският национал заигра на десния, а на върха на атаката един до друг действаха Манджукич и Игуаин.

Този ход веднага раздвижи играта на "бианконерите" и Коста пусна хубав пас към Манджукич, който засече от движение, но Сорентино отново отрази. След час игра Киево организира светкавична контра, след като Бернардески изгуби топката. Павел Ярожунски пробяга почти целия терен, центрира на далечната греда и Качаторе засече с глава, но Счесни спаси. Това беше първи точен удар към вратата на шампионите.

<iframe src="https://vk.com/video_ext.php?oid=-122493044&id=456248652&hash=dd31055f0e3bbdbf" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Секунди след това и Качаторе беше изгонен за реплика, което предизвика гнева на футболистите към главния съдия Фабио Мареска. В 67-ата минута логичното се случи и Юве поведе. Бернардески върна назад от аутлинията, Манджукич пропусна топката за Кедира, който с бомбен шут откри резултата – 1:0!

До крач на мача и Игуаин се разписа, с което прекъсна серията си от шест поредни мача без гол в калчото. Аржентинският стрелец беше точен с глава след отлично подаване на Коста. 

Киево – Ювентус 0:2

Голмайстори: 0:1 Кедира (67), 0:2 Игуаин (88)

Киево: Сорентино, Ярожунски, Томович (54-Гамберини), Дайнели, Бани, Качаторе, Хетемай, Радованович, Бастиен, Бирша (79-Меджиорини), Пучарели (46-Депаоли)
Треньор: Роландо Маран

Ювентус: Счесни, Де Шилио, Бардзали, Бенатия, Асамоа (72-Лихтщайнер), Стураро (52-Бернардески), Пянич, Кедира, Манджукич, Коста, Игуаин (89-Бентанкур)
Треньор: Макс Алегри

Верона, ст.: "Марк Антонио БентегодиДарио Дайнели
Съдия: Фабио Мареска
Жълти картони: Бастиен (Киево); Асамоа, Игуаин (Ювентус)
Червени картони: Бастиен 37’, Качаторе 62’ (Киево)

<iframe src="https://vk.com/video_ext.php?oid=-122493044&id=456248655&hash=0ec22e35de5d9e99" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>