Италианският хегемон Ювентус официално спечели седмото си поредно Скудето, гарнирано с четири Купи на страната за последните четири сезона.


За този период "бианконерите" тотално смазаха конкуренцията в Серия "А" въпреки опитите на Милан, Рома и най-вече Наполи да ги спре. Ключът към успеха за "старата госпожа" се оказа изграденото им ядро с манталитет на победител.


За последните седем години много футболисти минаха през "Алианц Стейдиъм", но една голяма петица остана вярна до самия край и записа името си със златни букви не само в историята на клуба, но и на футбола на Ботуша.

Става въпрос за легендата Джанлуиджи Буфон, Андреа Бардзали, Джорджо Киелини, Стефан Лихтщайнер и Клаудио Маркизио. Това са петимата (!) капитани на Юве (б.р. - за сравнение лентата в Интер носи Мауро Икарди, който заплашваше тифозите с аржентинската мафия).

Те бяха неразделна част от всички успехи на Юве през годините, но някои от тях напускат през лятото. Стефан Лихтщайнер призна, че си тръгва, защото има нужда от нова мотивация, очаква се Буфон утре официално да обяви, че спира с футбола след мача с Верона, бъдещето на Клаудио Маркизио е неясно заради ролята му на резерва.

Белият дроб на "старата госпожа" обаче е готов да остане и да помага, когато има нужда, но въпросът е дали ръководството на клуба ще го задържи. Договорите на Киелини и Бардзали изтичат, но и за двамата няма съмнения, че остават. И догодина ще се опитат да спечелят осма поредна титла.

Героите на Юве за последните 7 години:

Джанлуиджи Буфон:

Изиграни минути: 19 473
Спасявания: 484
Сухи мрежи: 117

Андреа Бардзали:

Спечелени единоборства: 670
Пресечени пасове: 353
Спечелени въздушни единоборства: 235

Джорджо Киелини:

Точни пасове: 10 514
Изчиствания: 978
Спечелени единоборства: 418

Стефан Лихтщайнер:

Връщане на топката: 686
Успешни пробиви: 681
Асистенции: 22

Клаудио Маркизио:

Докосвания на топката: 11 624
Създадени шансове: 198
Голове: 23